Na hlavný obsah

Ruský jadrový útok by vyvolal fyzickú reakciu Západu, tvrdí predstaviteľ NATO

Podľa neho by to pre Rusko malo bezprecedentné následky.

Ruský jadrový útok by vyvolal fyzickú reakciu Západu, tvrdí predstaviteľ NATO
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruský jadrový útok by zmenil priebeh konfliktu na Ukrajine a takmer určite by vyvolal „fyzickú reakciu“ spojencov Kyjeva a potenciálne aj Severoatlantickej aliancie. V stredu (12. 10.) to povedal vysokopostavený predstaviteľ NATO, ktorý si želal ostať v anonymite. Informovala o tom agentúra Reuters.

Akékoľvek použitie jadrových zbraní zo strany Moskvy by malo pre Rusko „bezprecedentné následky“, povedal predstaviteľ v predvečer štvrtkového (13. 10.) zasadnutia Skupiny NATO pre jadrové plánovanie.

Podľa jeho slov sa zdá, že Moskva využíva svoje jadrové hrozby najmä na to, aby odradila Severoatlantickú alianciu a ďalšie krajiny od priameho vstupu do vojny s Ukrajinou.

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno vyhlásil, že na ochranu ruského územia – vrátane štyroch anektovaných ukrajinských oblastí – je odhodlaný použiť „všetky dostupné prostriedky“.

Podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev v nadväznosti na to otvorene hovoril o možnom použití strategických jadrových zbraní na ochranu krajiny.

Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu v Bruseli povedal, že Spojené štáty monitorujú akékoľvek náznaky, že by sa Rusko mohlo pripravovať na jadrový útok. „Zatiaľ sme nevideli nijaké ukazovatele, ktoré by nás viedli k tomu, aby sme tomu uverili,“ uviedol Austin.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v utorok avizoval, že členské krajiny Aliancie na budúci týždeň uskutočnia každoročné cvičenie Steadfast Noon zamerané na prostriedky jadrového odstrašenia.

Prípadne zrušenie pre vojnu na Ukrajine by podľa šéfa NATO vyslalo „veľmi zlý signál“. Vojenská sila Aliancie je najlepším podľa neho totiž spôsobom, ako zabrániť akejkoľvek eskalácii napätia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet