Na hlavný obsah

Ruský minister obrany oznámil Putinovi dokončenie čiastočnej mobilizácie

Úloha povolať 300 000 ľudí bola vraj splnená.

Ruský minister obrany oznámil Putinovi dokončenie čiastočnej mobilizácie
Na ilustračnej snímke ruská vlajka. Foto: Unsplash

Čiastočná mobilizácia v Rusku týkajúca sa operácie na Ukrajine sa dokončila. Oznámil to v piatok (28. 10.) ruský minister obrany Sergej Šojgu prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

„Dnes sme dokončili vypravenie občanov povolaných v rámci mobilizácie. Ďalšie povolávanie občanov sa prerušuje. Úloha povolať 300 000 ľudí, ktorú ste stanovili, sa splnila. Žiadne dodatočné úlohy sa neplánujú,“ povedal Šojgu podľa agentúry TASS.

Početné stavy jednotiek nasadených do špeciálnej vojenskej operácie proti Ukrajine sa podľa ministra budú nabudúce dopĺňať iba o dobrovoľníkov a záujemcov o služby v armáde na základe profesionálneho kontraktu.

„Výnos o ukončení mobilizácie Putin doteraz nepodpísal,“ upozornil denník Ukrajinska pravda. Ruská redakcia BBC zase pripomenula, že experti predpokladajú, že do armády Rusko povolá oveľa viac ľudí, ako oficiálne ohlásených 300 000.

Venujú sa príprave vojakov v zálohe

Šojgu v piatok zdôraznil, že osobitnú pozornosť venujú príprave povolaných vojakov v zálohe vo výcvikových strediskách a vo vojenských priestoroch. Tam sa teraz v menších jednotkách zdokonaľuje 218 000 mužov.

Po výcviku do operačnej oblasti vypravili 82 000 vojakov, z ktorých viac ako 41 000 už zaradili do jednotiek.

Pri mobilizácii boli vojská posilnené vojakmi, medzi ktorými je viac ako 1 300 predstaviteľov výkonnej moci rôznej úrovne a viac ako 27 000 podnikateľov. 

Asi 13 000 občanov nevyčkalo na povolávací rozkaz, ale rovno prišli splniť svoju povinnosť. Do vojsk ich poslali ako dobrovoľníkov, povedal Šojgu.

Priemerný vek vojaka povolaného v rámci mobilizácie je 35 rokov. Minister tiež zdôraznil, že vojaci nasadení do bojových akcií získajú štatút vojnového veterána a príslušné sociálne výhody. Šojgu ubezpečil, že problémy s výstrojom a stravovaním, ktoré sa vyskytli na začiatku mobilizácie, vyriešili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet