Na hlavný obsah

Ruský parlament schválil anexiu štyroch ukrajinských oblastí

Prešli aj zákony o ich začlenení k federácii.

Ruský parlament schválil anexiu štyroch ukrajinských oblastí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Horná komora ruského parlamentu v utorok (4. 10.) jednomyseľne schválila pripojenie štyroch okupovaných ukrajinských území k Rusku, informuje agentúra TASS.

V pondelok (3. 10.) zmluvy o pripojení Záporožskej, Chersonskej, Doneckej a Luhanskej oblasti podporila tiež Štátna duma, dolná parlamentná komora. Kyjev a Západ ruskú anexiu ukrajinských území odmietli ako nelegálne a odsúdili ju.

„Rada federácie na plenárnom zasadnutí jednomyseľne schválila ratifikáciu štyroch medzinárodných zmlúv o prijatí Doneckej ľudovej republiky, Luhanskej ľudovej republiky, Chersonskej oblasti a Záporožskej oblasti do Ruska,“ uviedla agentúra TASS.

Neskôr informovala, že horná komora parlamentu tiež jednomyseľne schválila príslušné zákony o začlenení týchto regiónov.

Anexiu uvedených ukrajinských území začal v piatok (30. 9.) ruský prezident Vladimir Putin podpisom zmlúv s ich predstaviteľmi. Ruský ústavný súd potom v nedeľu (2. 10.) schválil tieto dokumenty o začlenení regiónov do Ruska.

Kyjev nebude rokovať s Putinom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatkovej reakcii na podpisy zmlúv oznámil, že Kyjev nebude s Ruskom rokovať, kým bude na jeho čele Putin, a oznámil, že Ukrajina podáva žiadosť o urýchlené prijatie do NATO.

Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak označil piatkový ceremoniál v Kremli, pri ktorom Putin oznámil anexiu obsadených ukrajinských území, za panoptikum. Uviedol, že pripojenie regiónov k Rusku odporuje právu.

Len deň po tom, ako Putin slávnostne podpísal v Kremli zmluvy o pripojení ukrajinských regiónov, musela Moskva priznať stiahnutie ruských vojsk z mesta Lyman v Doneckej oblasti.

Podľa amerických analytikov z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) sa po získaní Lymanu ukrajinská protiofenzíva nezastavila. Ukrajinská armáda teraz postupuje aj v Chersonskej oblasti a zrejme vstúpila už aj do Luhanskej oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet