Na hlavný obsah

Ruský súd rozhodol o väzbe pre novinárku Ovsiannikovovú

Tá však už skôr ušla z krajiny.

Ruský súd rozhodol o väzbe pre novinárku Ovsiannikovovú
Ruská novinárka Marina Ovsiannikovová. Foto: TASR/AP

Ruský súd nariadil vo štvrtok (21. 10.) zatknutie bývalej novinárky ruskej štátnej televízie Mariny Ovsiannikovovej, ktorá pred vyše polrokom protestovala v živom vysielaní proti vojne na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters odvolávajúca sa na správy ruskej tlačovej agentúry Interfax.

Ovsiannikovová sa pritom v Rusku už nenachádza, ako v pondelok (17. 10.) potvrdil aj jej právny zástupca. Novinárka podľa jeho slov utiekla z domáceho väzenia aj z krajiny, a to aj so svojou dcérou.

„V prípade Ovsiannikovovej nariadil súd jej vzatie do väzby na mesiac a 29 dní, a to od okamihu vydania tejto obvinenej do Ruskej federácie či od momentu jej zatknutia v Ruskej federácii,“ uviedli vo štvrtok predstavitelia ruskej justície. Ruský súd pritom podľa tamojších médií zamietol začiatkom októbra žiadosť vyšetrovateľov o vydanie zatykača na Ovsiannikovovú.

Ovsiannikovová (44) v marci – ešte ako zamestnankyňa ruskej štátnej televízie – v živom vysielaní ukázala protestný plagát proti vojne Ruska na Ukrajine. Nápis na ňom hlásal: „Zastavte vojnu. Neverte propagande. Tu vám klamú.“ Po tomto incidente ju nakrátko zadržali a následne prepustili s pokutou.

Následne bola nejaký čas v zahraničí, kde krátko pracovala aj pre nemecký denník Die Welt. Začiatkom júla však oznámila, že sa vracia do Ruska, aby vyriešila spor o opatrovníctvo svojich detí.

Putina nazvala vrahom

V auguste ju následne obvinili zo šírenia klamlivých informácií o ruských ozbrojených silách a súd jej nariadil domáce väzenie, v ktorom mala zostať do 9. októbra.

Toto obvinenie súvisí zase s júlovým protestom, keď bývalá novinárka na nábreží oproti Kremľu držala plagát nazývajúci ruského prezidenta Vladimira Putina vrahom a jeho vojakov fašistami. V prípade usvedčenia zaň hrozí Ovsiannikovovej až desať rokov odňatia slobody.

Ruské ministerstvo vnútra Ovsiannikovovú 3. októbra vyhlásilo za hľadanú osobu po tom, ako ušla z domáceho väzenia. Novinárka následne uviedla, že utiekla, pretože sa považuje za nevinnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet