Na hlavný obsah

S formami sexuálneho obťažovania sa stretla viac ako polovica Slovákov

Najohrozenejšie sú ženy vo veku 34 rokov.

S formami sexuálneho obťažovania sa stretla viac ako polovica Slovákov
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

S rôznymi formami sexuálneho obťažovania sa stretla viac ako polovica populácie na Slovensku, konkrétne 54 percent. Najviac ohrozené sexuálnym obťažovaním sú ženy, najmä vo veku do 34 rokov. V prípade mužov je to mladší produktívny vek.

Iba štvrtina obetí sa so svojou skúsenosťou niekomu zdôverila alebo vyhľadala odbornú pomoc. Vyplýva to z prieskumu v rámci národného projektu Prevencia a eliminácia rodovej diskriminácie, ktorý implementuje Inštitút pre výskum práce a rodiny.

Najčastejšie sa ľudia zdôverili niekomu z blízkeho okolia, s kým majú vzťahovú väzbu. Na odborníkov a inštitúcie sa obrátili v pomerne nízkej miere.

„Hlavnými faktormi nenahlasovania násilia bola nedôvera a pocit hanby,“ skonštatoval analytik Andrej Kuruc.

Chýba legislatíva

Podľa prieskumu sa viac ako 94 percent respondentov domnieva, že by mala existovať zákonná možnosť postihovať sexuálne obťažovanie na verejnosti, a to aj vzhľadom na veľký počet incidentov.

Osem respondentov z desiatich uviedlo vyššiu mieru povedomia o legislatíve pri obťažovaní na verejnosti, ako aj o spôsoboch, ako postupovať pri sexuálnom obťažovaní. Hoci vedia, ako sa sťažovať a majú k dispozícii isté prostriedky, ako takéto obťažovanie riešiť, nevyužívajú ich.

„Je to pravdepodobne preto, že systém obrany pred sexuálnym obťažovaním je komplikovaný a trvá príliš dlhé obdobie, kým je vinník potrestaný, ak vôbec,“ poznamenala analytička Jana Jablonická-Zezulová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko