Na hlavný obsah

Sacharovovu cenu za rok 2022 získal ukrajinský ľud

Rozhodla o tom Konferencia predsedov Európskeho parlamentu.

Sacharovovu cenu za rok 2022 získal ukrajinský ľud
Na ilustračnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: Twitter/Guy Verhofstadt

Sacharovovu cenu za rok 2022 získal „odvážny ľud Ukrajiny“, zastúpený svojím prezidentom Volodymyrom Zelenským, zvolenými predstaviteľmi a občianskou spoločnosťou. Rozhodla o tom v stredu (19. 10.) v Štrasburgu Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP).

Ďalšími kandidátmi na získanie ceny po užšom výbere boli väznený zakladateľ stránky WikiLeaks Julian Assange a takzvaná Komisia pravdy pracujúca na urovnaní občianskeho konfliktu v Kolumbii.

„Táto cena je pre Ukrajinky a Ukrajincov na bojiskách. Je pre tých, ktorí boli nútení utiecť. Pre tých, ktorí stratili príbuzných a priateľov. Pre všetkých, ktorí išli bojovať za to, v čo veria. Viem, že odvážni obyvatelia Ukrajiny sa nevzdajú, a neurobíme to ani my,“ povedala predsedníčka EP Roberta Metsolová po ohlásení tohoročného víťaza.

Metsolová pripomenula, že nevyprovokovaná útočná vojna Ruska proti Ukrajine spôsobuje ukrajinskému ľudu obrovské utrpenie a škody.

Citovala pozíciu europarlamentu, podľa ktorej Ukrajinci bojujú nielen za ochranu svojich domovov, zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti, ale zároveň obhajujú slobodu, demokraciu, právny štát a európske hodnoty na bojiskách „proti brutálnemu režimu, ktorého cieľom je oslabiť našu demokraciu, oslabiť a rozdeliť našu Úniu“.

Víťaza tohoročnej ceny navrhli tri politické frakcie EP. Tou prvou bola ešte v septembri Európska ľudová strana (EPP) a s podobným návrhom neskôr prišli aj Európski konzervatívci a reformisti (ECR) a tiež liberálna frakcia Obnovme Európu (RE).

Úsilie ukrajinského prezidenta

V nominácii sa zdôrazňuje úsilie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ako aj úloha jednotlivcov, zástupcov iniciatív občianskej spoločnosti a štátnych a verejných inštitúcií.

A to vrátane Štátnej služby Ukrajiny pre mimoriadne situácie, Julije ‚Tajry‘ Pajevskej, zakladateľky lekárskej evakuačnej jednotky Tajrini anjeli, Olexandry Matvijčukovej, právničky a predsedníčky Centra pre občianske slobody, hnutia občianskeho odporu Žltá stuha a Ivana Fedorova, starostu okupovaného ukrajinského mesta Melitopol.

Slávnostné odovzdanie ocenenia je naplánované na 14. decembra, taktiež počas plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet