Na hlavný obsah

USA sa chystajú prehodnotiť vzťahy so Saudskou Arábiou

Dôvodom je ich spolupráca s Ruskom pri zastavení znižovania cien ropy.

USA sa chystajú prehodnotiť vzťahy so Saudskou Arábiou
Ilustračná snímka ťažby ropy. Foto: unsplash.com

Rijád a Moskva zastavili prepad cien ropy. Tento krok znepokojil EÚ aj Spojené štáty. Americký prezident Joe Biden v spolupráci s Kongresom prehodnotia vzťahy so Saudskou Arábiou.

Potvrdil to Biely Dom – ten totiž nahnevalo rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorú vedie Rijád, znížiť ťažbu o 2 milióny barelov denne. Spojené štáty obvinili Saudov, že sa v prebiehajúcom konflikte postavili na stranu Ruska.

Strategické partnerstvo medzi Spojenými štátmi a Saudskou Arábiou je ohrozené. Hovorca Národnej bezpečnostnej rady John Kirby pre CNN potvrdil, že prezident Joe Biden je otvorený prijatiu odvetných opatrení.

Predseda zahraničného výboru amerického senátu demokrat Bob Menendez vyzval na obmedzenie spolupráce so Saudskou Arábiou na nevyhnutné minimum. Navrhuje zastavenie predaja amerických zbraní Rijádu a zrušenie právne ochrany OPECu v USA týkajúcej sa manipulácie s cenami ropy.

Stiahnutie vojakov a protilietadlovej obrany

Traja demokratickí kongresmani zase predstavili legislatívu, ktorá by viedla k stiahnutiu amerických vojakov a systémov protilietadlovej obrany zo Saudskej Arábie.

„Posledné roky sme zatvárali oči predtým, čo Rijád robí. Rozsekali novinára, politicky utláčajú vlastných ľudí. A dôvod bol, že sme chceli, aby sa Saudská Arábia počas globálnej krízy priklonila na našu a nie ruskú stranu. To sa nestalo, podporili Rusko, aby zdvihli ceny ropy, čo môže rozbiť pro ukrajinskú koalíciu a musia za to zaplatiť,“ vyhlásil demokratický senátor Chris Murphy.

Prezident Joe Biden čeliac kritike z vlastných radov a ľudsko-právnych organizácii navštívil v júli Saudskú Arábiu v snahe reštartovať vzťahy a dosiahnuť zvýšenie ťažby ropy. Rijád spravil pravý opak. Napriek tomu senátor Dick Durban prezidentovo rozhodnutie obhajuje.

„Chcel pomôcť USA v boji s infláciou, som rád, že sa o to pokúsil, ale Saudovia nás zradili a pomohli Putinovi,“ povedal.

Podľa politológov Rozhodnutie OPECu znížiť ťažbu ropy o 2 milióny barelov denne prišlo pre demokratov v nevhodnom čase nielen pre vojnu na Ukrajine, ale aj pre blížiace sa novembrové voľby. Nárast cien benzínu a inflácie údajne pomôže republikánom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál