Na hlavný obsah

Scholz: EÚ nepoľaví v sankciách proti Moskve, kým Rusko nezastaví vojnu na Ukrajine

Putin sa podľa kancelára vo všetkom prepočítal.

Scholz: EÚ nepoľaví v sankciách proti Moskve, kým Rusko nezastaví vojnu na Ukrajine
Nemecký kancelár Olaf Scholz počas prejavu na zasadnutí spolkového parlamentu Bundestag pred samitom EÚ. Foto: TASR/AP

Európska únia od sankcií proti Moskve neustúpi, kým Rusko nezastaví svoju útočnú vojnu proti Ukrajine. Vo štvrtok (20. 10.) to v nemeckom parlamente vyhlásil spolkový kancelár Olaf Scholz. Ruský prezident Vladimir Putin sa podľa neho prepočítal v slabosti Ukrajiny a ostatných Európanov.

„Keď Putin vo februári vojnu začal, mnohí sa domnievali, že Ukrajinu do niekoľkých dní obsadí. Veril tomu aj Putin,“ povedal Scholz.

„Dopadlo to inak, pretože Ukrajinci svoju krajinu statočne a za cenu veľkých a bolestivých obetí bránia. Dopadlo to inak aj vďaka tomu, že Ukrajinu podporili jej partneri, vrátane nás. A to to politicky, finančne, humanitárne aj zbraňami,“ povedal šéf spolkovej vlády.

Scholz zdôraznil, že západné demokratické krajiny odpovedali aj sankciami a že balíky sankcií uvalila na Moskvu jednotne aj Európska únia. „V tomto kurze budeme pokračovať, kým Rusko povedie brutálnu útočnú vojnu,“ povedal. Ďalší postup proti Rusku a pokračujúca pomoc Ukrajine sú významné témy vo štvrtok začínajúceho samitu 27 štátov v Bruseli.

Scholz odsúdil nedávne hlasovania, ktoré Rusko na okupovaných územiach Ukrajiny zorganizovalo, aby vojnu ospravedlnilo a aby mohlo oblasti anektovať. „Nelegálne pseudoreferendum v Donecku, Luhansku, Chersone a Záporoží nebolo nič iné ako fraška. Ich výsledok je neplatný,“ povedal.

Kancelár v prejave vyhlásil, že Nemecko po invázii preberá čoraz väčšiu zodpovednosť za bezpečnosť východoeurópskych spojencov. Ako príklad označil Nemeckom organizovaný systém spoločnej protivzdušnej obrany, o ktorý má zatiaľ záujem 15 európskych štátov vrátane Slovenska.

„Toto je presne ten typ synergií a šikovného prerozdelenia spolupráce, ktorý Európa pre svoju bezpečnosť podporuje,“ povedal.

Energetická kríza

Putin podľa kancelára neútočí len bombami na Ukrajincov, ale proti Európe a svetu zneužíva potraviny a energetické suroviny ako zbrane. Ani to však ruskému prezidentovi nevyjde, domnieva sa kancelár. Európa podľa neho vzíde z celého konfliktu jednotnejšia a nezávislejšia.

Nemci sa nemusia obávať, že zostanú sami na vysoké ceny energií, ktoré sú jedným z dôsledkov vojny, uistil Scholz. Najneskôr od marca budú mať podľa kancelára časť spotreby plynu za dotovanú cenu, ako navrhla expertná komisia. Tá tiež odporučila, aby štát prevzal decembrové zálohy na plyn a diaľkové teplo. Aj na tom vláda pracuje, uviedol Scholz.

Nemecko je podľa neho na dobrej ceste zimu energeticky prekonať, a to aj vďaka plným zásobníkom plynu. Chystá sa sprevádzkovanie terminálov na skvapalnený zemný plyn v prístavoch Wilhelmshaven a Brunsbüttel na prelome roka. Opätovne sa začínajú využívať uhoľné elektrárne a predlžuje sa prevádzka jadrových elektrární do jari nadchádzajúceho roka.

Nemcov však Scholz vyzval na šetrenie. „Spoločne chceme našu spotrebu plynu znížiť o 20 percent. Každá usporená kilowatthodina posilňuje našu energetickú bezpečnosť,“ povedal.

Ruská invázia a jej dôsledky nie sú však podľa Scholza dôvodom pozastaviť prechod na bezemisné hospodárstvo a na obnoviteľné energetické zdroje. „Každá nová morská či pevninská veterná elektráreň a každé solárne zariadenie znamenajú o niečo menšiu závislosť od drahej ropy a plynu,“ povedal.

Obnova Ukrajiny a celej Európy

Podľa Scholza niet pochýb o tom, že s následkami vojny sa bude Európa vyrovnávať roky, práve preto sa už teraz musí pripraviť na obnovu Ukrajiny. Scholz spoločne so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou budúci týždeň v utorok (25. 10.) v Berlíne organizuje konferenciu o povojnovej rekonštrukcii Ukrajiny.

Popri týchto prípravách je však dôležité Ukrajinu naďalej podporovať, a to aj vojensky. V tejto súvislosti kancelár pripomenul, že ministri zahraničia EÚ sa dohodli na výcviku 15 000 ukrajinských vojakov v únijných krajinách. „V Nemecku do jari vycvičíme celú brigádu o sile až 5 000 vojakov,“ povedal.

V závere prejavu kancelár hovoril o tom, že slobodný svet má oproti autokraciám veľkú výhodu, keďže demokracia nestojí o jednotvárnosť a netrestá kreativitu a nesúhlas. „Debaty, slobodné médiá a verejná kritika sú podnetom k zmenám a pokroku. V tom je sila našej otvorenej spoločnosti, v tom je sila demokracie,“ povedal.

„A túto silu a moc Putin a jeho ľudia dramaticky podcenili,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet