Na hlavný obsah

Scholz rozhodol o predĺžení prevádzky nemeckých jadrových elektrární

V prevádzke budú do do apríla budúceho roku.

Scholz rozhodol o predĺžení prevádzky nemeckých jadrových elektrární
Jadrová elektráreň v juhonemeckom Neckarwestheime. Foto: TASR/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz nečakane použil zákonné pravidlo a sám rozhodol o predĺžení prevádzky všetkých troch jadrových elektrární do apríla budúceho roku. Vo vládnej koalícii sa totiž rozpútal spor medzi Zelenými, ktorí chceli rezervnú prevádzku len dvoch elektrární do jari 2023, kým liberálna FDP presadzovala ich plnú prevádzku až do roku 2024.

V Nemecku vyrábajú elektrickú energiu už len posledné tri atómky a aj tie mali podľa zákona do konca roka odstaviť. Energetická kríza však všetko zmenila a tak sa začal poker vo vláde v súvislosti s predĺžením ich prevádzky. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tibor Macák.

Keďže sa Zelení a liberáli nevedeli dohodnúť, kancelár Olaf Scholz využil kompetenciu, ktorú mu umožňuje zákon a netradične poslal list príslušným ministrom, v ktorom im oznámil, že najneskôr do polovice apríla budúceho roka zostanú v prevádzke všetky tri jadrové elektrárne.

Elektrárne musia zabezpečiť palivo

Reakcie nenechali na seba dlho čakať. Hneď po zverejnení kancelárovho listu privítal verdikt predseda frakcie liberálnej FDP v Bundestagu Christian Dürr. „Je to správne rozhodnutie, ktoré výslovne vítam a to predovšetkým preto, lebo ide o dobré rozhodnutie pre Nemecko. Pre vážnu situáciu naliehavo odporúčam Bundestagu, aby čím skôr prijal aj patričný zákon,“ povedal.

Strana Zelených zvolala mimoriadne zasadnutie grémia. „Ide o nešťastné riešenie patovej situácie a tento kancelárov návrh ju má ukončiť. Je to aj návrh, ktorý využíva pravidlo maximálnej autority Olafa Scholza, zakotvené v zákone. Pre mňa je toto rozhodnutie prijateľné, dokážem s ním žiť a budem ho aj rešpektovať.“ Vyhlásil minister hospodárstva a vicekancelár Robert Habeck.

Kancelárov verdikt čakali aj prevádzkovatelia jadrových elektrární Isar 2, Neckarwestheim 2 a Emsland. Do konca roka musia zabezpečiť nové palivo a vykonať aj patričné testy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál