Na hlavný obsah

Si Ťin-pching mal prejav na 20. zjazde komunistickej strany

Spomenul v ňom množstvo tém.

Si Ťin-pching mal prejav na 20. zjazde komunistickej strany
Na snímke Si Ťin-pching s prejavom na 20. zjazde komunistickej strany. Foto: ČTK / AP / Mark Schiefelbein

Čínsky prezident Si Ťin-pching v nedeľu (16. 10.) potvrdil slová hovorcu komunistickej strany, že Čína sa nevzdá práva v krajnom prípade použiť silu na znovuzjednotenie s Taiwanom.

V zhruba stominútovom prejave obhajoval prísnu vládnu politiku boja proti covidu-19 či protikorupčnú kampaň a sľúbil, že Čína sa bude podieľať na boji proti klimatickým zmenám.

Veľkého potlesku sa dočkal za slová o Taiwane a ukončení chaosu v Hongkongu. Tam sa v posledných rokoch konali masové protesty za demokraciu.

Tie čínska vláda potlačila aj pomocou prísneho bezpečnostného zákona, označovaného v niektorých médiách za kontroverzné. Nezmienil sa podľa médií o vzťahoch so Spojenými štátmi ani o vojne na Ukrajine.

Najdlhší aplaus však patrilili slovám o Taiwane. „Zjednotenie vlasti musí byť a bude dosiahnuté,“ vyhlásil. „Budeme aj naďalej usilovať o mierové znovuzjednotenie, ale nikdy nesľúbime, že sa vzdáme sily. Vyhradzujeme si právo použiť na to všetky prostriedky,“ povedal tiež Si.

„Čína dôrazne odmieta všetky formy hegemónie a silovej politiky, je proti mentalite studenej vojny a proti zasahovaniu do záležitostí iných krajín,“ povedal čínsky prezident, ktorého počúvalo na 2300 účastníkov zjazdu. Konkrétne krajiny v tejto téme však nespomenul. 

Klimatické zmeny a armáda

Čína podľa prezidenta urobila aj značné pokroky v zvládaní klimatických problémov. Bude v tom naďalej pokračovať tak, že „v podstate eliminuje ťažké znečisťovanie vody a vzduchu a dostane pod kontrolu znečistenie pôdy“.

Zhromaždeným Si tiež povedal, že Čína bude propagovať zelený životný štýl: „Ochrana prírody je zásadná pre budovanie modernej socialistickej krajiny.“

V súvislosti s armádou, ktorej rozvoju sa Čína v posledných rokoch intenzívne venuje, Si poznamenal, že musí naďalej byť pod absolútnou kontrolou strany.

„Čína posilní budovanie prvotriednej armády a posilní svoju schopnosť strategického odstrašovania,“ povedal čínsky líder.

Na snímke 20. zjazd komunistickej strany Číny.
Na snímke 20. zjazd komunistickej strany Číny.Foto: ČTK / AP / Mark Schiefelbein

Politika nulovej tolerancie

Vo svojom úvodnom prejave Si však povedal, že „Čína bude neochvejne podporovať súkromný sektor a nechá trh, aby hral rozhodujúcu úlohu v prerozdeľovaní zdrojov“.

Prezident sa dotkol aj témy pandémie covidu-19, voči ktorej Čína stále zaujíma takzvanú politiku nulovej tolerancie.

Tá so sebou nesie prísne obmedzenia pre obyvateľstvo vrátane plošného testovania, obmedzenia pohybu alebo uzáver miest. Tie však zapríčinili problémy s dodávkami základných surovín.

„Čína si váži ľudské životy nadovšetko,“ povedal Si Ťin-pching.

Záverom svojho prejavu hovoril komunistický líder o vzdelávaní. Čína podľa neho prehĺbi vlasteneckú výchovu a bude aktívne viesť náboženstvo, aby sa zlučilo so socialistickou spoločnosťou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet