Na hlavný obsah

Šíria sa SMS správy a emaily od podvodníkov s cieľom vymámiť peniaze

Vydávajú sa za názvy a logá dôveryhodných inštitúcií.

Slovenská pošta upozorňuje na ďalšie podvodné SMS správy a emaily, ktoré šíria internetoví podvodníci. Najnovšie ľudí vyzývajú na úhradu colných poplatkov za balíky.

Zneužívajú názvy i logá dôveryhodných inštitúcií s cieľom vymámiť od ľudí peniaze. Slovenská pošta upozorňuje, že takéto správy neposiela.

Okrem colných poplatkov chcú podvodníci vylákať peniaze aj za skladovanie zásielky. Slovenská pošta eviduje už približne 50 typov podvodných správ.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Oznamovali mi, že mám v ich sklade odložený balík a keď si ho nevyzdvihnem, tak budem musieť zaplatiť za každý deň 2, 84 eura. Aj som trošku váhala, že kliknem na ten odkaz, ale potom si hovorím, radšej nie a išla som najskôr zavolať na poštu,“ vyjadrila sa žena, ktorá podobný mejl dostala.

„Odporúčam v žiadnom prípade na takéto typy správ nereagovať, nezadávať informácie o svojich platobných kartách či bankových účtoch. Ak má klient pochybnosti, radšej nech si tieto informácie overí, môže tak urobiť na našej webovej stránke,“ avizovala hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Podvodníci napodobňujú logá a stránky doručovateľských spoločností, internetových obchodov, ale aj bánk. Na to, aby dokázali získať peniaze stačí jediný klik na priložený link.

„Slovenská pošta nikdy nežiada prostredníctvom SMS správ, emailov, telefonátov či aplikácii úhradu žiadnych poplatkov, ani za colné konanie, a ani žiadne platby nesprostredkúva,“ dodala Dorčáková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko