Na hlavný obsah

Školské jedálne si musia niektoré potraviny odoprieť

Ak im rezort školstva nepridá peniaze, hrozí, že niektoré jedálne prestanú variť úplne.

Školské jedálne si musia uťahovať opasky, pretože ceny potravín sa extrémne zvýšili. Kuchárky preto varia deťom z tých, ktoré vedia kúpiť lacnejšie. Ak im ministerstvo školstva (MŠ) nepridá peniaze, hrozí, že niektoré jedálne prestanú variť úplne.

Školské kuchyne pocítili najviac zdražovanie pri nákupe zeleniny, múky, olejov, ale aj mäsa. Normy dodržiavajú, no na niektoré druhy potravín im peniaze nestačia.

Školské kuchyne sa riadia finančnými pásmami. To sú sumy, za ktoré školákom varia. Teplé jedlo pre žiaka na prvom stupni základných škôl stojí asi 1,2 eura, obed starších žiakov 1,3 eura.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Školské jedálne potrebujú nové finančné pásma. Tie sa naposledy menili v roku 2019. Vtedy sa so zdražovaním nerátalo.

„Aspoň o 20 percent by bolo treba ísť so stravnou jednotkou hore a nechať tam vôľu na prípadné zdražovanie,“ povedala Zuzana Mráziková, vedúca školskej jedálne.

Riaditelia škôl žiadajú MŠ, aby tabuľky upravilo. Variť z nekvalitných surovín nechcú.

„Myslím si, že tie kuchyne môžeme zabaliť. Neplnohodnotnú a nevyváženú stravu nemá význam deťom dávať. To môžu zostať na bagetách,“ vysvetlila Mráziková.

„Vzhľadom na to, že minister školstva si uvedomuje potrebu riešenia uvedenej situácie, intenzívne sa ňou zaoberá,“ nachádza sa v písomnom stanovisku MŠ.

Zapojiť by sa mali aj rodičia

Výživová poradkyňa hovorí, aby sa viac zapájali aj rodičia.

„Mali by to vziať do vlastných rúk a nespoliehať sa len na školské jedálne, že tam tá zelenina na tanieroch bude,“ pripomenula Zdenka Havettová odborníčka na výživu.

Cena obedov by sa tento rok meniť nemala. No rodičia stravníkov musia rátať od nového roka s tým, že sumy porastú. Ovplyvnia ich aj vyššie ceny energií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko