Na hlavný obsah

Školské zdravotné sestry žiakov očkovať nebudú

Odmietol to aj rezort zdravotníctva.

Školské zdravotné sestry žiakov očkovať nebudú
Školská zdravotná sestra so žiakmi v triede. Foto: RTVS

V takmer stovke škôl pôsobia od septembra zdravotníci. Pomáhajú pedagógom a rodičom chronicky chorých detí. Ide o projekt ministerstva školstva a peniaze sú z plánu obnovy. Špekulácie o tom, že by mohli deti očkovať, rezort zdravotníctva odmieta.

Rodičia a pedagógovia zo Spojenej školy internátnej v Prievidzi sa konečne dočkali. Roky žiadali do školy zdravotníka. Na dvesto detí od septembra dohliada školská sestra. Mnohé deti majú ťažké diagnózy, berú lieky a trpia záchvatmi.

„Museli sme riešiť veľmi ťažké zdravotné stavy a často sme deťom nevedeli pomôcť,“ skonštatovala učiteľka Spojenej školy internátnej Prievidza Mária Nová. Podľa nej je to „najlepšie riešenie“.

Lea Pivková má viac ako tridsaťročnú prax zdravotnej sestry. Ošetrovať deti bol jej sen. Podľa jej slov môže deťom „podať lieky, ktoré majú doporučené lekárom, alebo v prípade akútneho stavu podať liek na zníženie teploty či ošetriť úraz“.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zatiaľ čo niektorí rodičia si zdravotníkov na školách chváli, nájdu sa aj takí, ktorí majú obavy. Sociálnymi sieťami sa šíri hoax, podľa ktorého zdravotník môže deti aj očkovať. Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) je to „nezmysel“.

Napriek tomu stovky rodičov hoaxu veria. Niektoré školy preto priamo do informovaného súhlasu pre zákonných zástupcov doplnili, že školská sestra nie je oprávnená a ani nesmie očkovať dieťa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko