Na hlavný obsah

Slováci plytvajú jedlom aj napriek vysokým cenám potravín

Stovky eur v podobe nedojedeného či jedla po záruke skončia v koši.

Slováci plytvajú jedlom aj napriek vysokým cenám potravín
Ilustračná snímka odpadu. Foto: Unsplash

Kým ceny potravín stúpajú, podľa štatistík Slováci jedlom veľmi plytvajú. Podľa najnovšej správy Eurostatu vyhodili slovenské domácnosti za rok 2020 až 70 kilogramov potravín na osobu.

Za jedlo pritom platíme pre vysokú infláciu viac ako po minulé roky. Stovky eur v podobe nedojedeného či jedla po záruke tak vyhadzujeme do koša.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová.

Z celkového potravinového odpadu vytvorili 55 percent európske domácnosti. Analytička Eva Sadovská spresňuje, že podľa prieskumov WOOD & Company, na jedného Slováka pripadá 100 kilogramov vyhodeného jedla. A to aj napriek tomu, že inflácia je vysoká a 12 percent ľudí si nemôže dovoliť poriadny obed ani každý druhý deň.

„Odhadujeme, že priemerný Slovák vyhodí ročne zvyšky jedál alebo potraviny po dátume spotreby v hodnote 100 až 150 eur. Najčastejšie v smetných nádobách končí pečivo, ovocie, zelenina, mliečne výrobky, zvyšky uvareného neodjedeného jedla, ale aj nerozbalené potraviny po dátume spotreby,“ priblížila Sadovská.

Okrem domácností vyhadzujú podľa Eurostatu ich výrobcovia aj reštaurácie. Jedlom sa nešetrí ani v školských jedálňach. Vedúca školskej jedálne na základnej škole v Nových Zámkoch Jana Ryšavá tvrdí, že za jeden deň vyhodia aj „tri či štyri 50 litrové vedrá nedojedených obedov“.

„Vyhadzujú sa pečené stehná, rezne. Niektorí sa jedla ani nedotknú, ešte aj príbor majú čistý,“ dodala.

Potravinový odpad treba znižovať doma

Jedálne musia variť podľa noriem a chuti každého vyhovieť nemusia. Sadovská trvdí, že je nutné potravinový odpad znížiť aspoň doma. Najlepšou cestou je kupovať iba to, čo naozaj potrebujeme.

„Správne uskladňovanie potravín, poznanie rozdielu medzi dátumom spotreby a minimálnej trvanlivosti. Ak už kuchynský odpad vznikne, je dobré ho v rámci možností kompostovať alebo ho vytriediť,“ vysvetlila.

V triedení kuchynského odpadu však Slovensko stále zaostáva. Kým jeden človek vyhodí 100 kilogramov jedla, skompostuje alebo správne vytriedi iba 13 kilogramov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál