Na hlavný obsah

Slovákom chýba nadšenie z práce. Odzrkadľuje sa to na nálade na pracoviskách

Môžu za to najmä nízke mzdy.

Slovákom chýba nadšenie z práce. Odzrkadľuje sa to na nálade na pracoviskách
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V práci sme nespokojnejší, chýba nám motivácia a zmizlo nadšenie. Odhalil to prieskum portálu Profesia v spolupráci so Slovenskou sporiteľňou. Pýtali sa takmer 120 firiem a zhruba 5  000 zamestnancov. Nižšiu spokojnosť spozorovalo až 75 percent firiem. Stratu motivácie priznalo 45 percent zamestnancov.

Pandémia a s ňou spojené lockdowny a obmedzenia, či vojna na Ukrajine a následné zdražovanie. Ekonomika sa musí posledné roky popasovať s viacerými prekážkami. Čísla nezamestnanosti sú síce stabilné, horšie je to však s náladou na pracoviskách.

„Je to najhoršia situácia lebo panuje nespokojnosť zamestnancov a zamestnávateľov so zamestnancami. Je tam pokles motivácie, pokles angažovanosti, pokles spokojnosti,“ tvrdí riaditeľka portálu Profesia Ivana Molnárová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa neurológa by mal v takejto situácii zamestnávateľ prísť s určitým podnetom, vďaka ktorému by zamestnanci podávali pracovný výkon s tým, že sa budú cítiť optimálnejšie a  spokojnejšie.

Takmer 70 percent ľudí z prieskumu uvažuje nad zmenou práce. Kľúčovým dôvodom sú nízke mzdy. Platy síce postupne rastú, no ani zďaleka nestíhajú za cenovkami v obchodoch.

„Aktuálna situácia nie je pre obe strany priaznivá. Je treba však dodať, že ak si to môžu firmy finančne dovoliť, snažia sa zamestnancom infláciu aspoň čiastočne dorovnať a prispieť tak k vyššej spokojnosti svojich zamestnancov,“ povedala hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Miriam Filová.

Firmám zas dlhodobo chýbajú kvalifikovaní pracovníci. Problémom na trhu práce zostáva aj 50  000 ľudí, ktorí sú bez práce viac ako štyri roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko