Na hlavný obsah

Slovenskí hydinári žiadajú o pomoc štát

Avšak otáľajú s riešením, ktoré majú na dosah.

Slovenskí hydinári žiadajú o pomoc štát
Na ilustračnej snímke mäsové výrobky. Foto: RTVS

Hydinári nedokážu čeliť vysokým cenám energií. Štát žiadajú, aby im pomohol. No napriek tomu otáľajú s riešením, ktoré majú na dosah.

Hydinári, to sú producenti vajec, mäsa, ale aj mäsových výrobkov. A ďalší v poradí, ktorí čakajú na pomoc.

„Dnes máme na schválení v Európskej komisii notifikovanú novú schému štátnej pomoci. Bol by som najradšej, keby sme ju už mali schválenú,“ povedal Samuel Vlčan (nom. OĽANO), minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

„Reťazce prisľúbili, že nebudú navyšovať maržu, prečo na základné potraviny tú maržu neznížili?“ spýtal sa Ladislav Birčák, podpredseda predstavenstva Únie hydinárov Slovenska.

„Obchodné siete od januára výrazne zvyšovali odbytové ceny vo všetkých kategóriách potravín a dokonca slovenským producentom o 10 až 50 percent viac ako tým zahraničným,“ ozrejmil Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Výrobcovia mäkkých mäsových výrobkov ako sú párky, špekáčiky alebo mäkké salámy požiadali ministerstvo pôdohospodárstva, aby zmenilo minimálnu teplotu skladovania zo štyroch na sedem stupňov.

Tým by okamžite ušetrili desiatky tisíc eur mesačne. Výrobcovia i obchodníci. Trom členom Únie hydinárov sa tento návrh nepozdával.

„Keď zvýšime teplotu na sedem stupňov, máme len dve možnosti. Buď skrátime dobu spotreby zo 14 dní na sedem alebo tam musíme pridať konzervačné látky,“ vysvetlil Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.

„Potravinári disponujú analýzami, podľa ktorých pri skladovaní do siedmych stupňov bude úplne zachovaná bezpečnosť týchto potravín,“ dodala Jana Veňhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Viaceré výrobky pochádzajúce zo Slovenska sa chladia sa pri štyroch stupňoch Celzia a bsahujú viac prídavných látok ako tie, ktoré na Slovensko prúdia zo zahraničia a chladia sa pri siedmich stupňoch. Povedal to Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Rozhodnutie by mohlo padnúť v pondelok (3.10.). Za okrúhlym stolom sa na ministerstve pôdohospodárstva stretnú producenti mäsových výrobkov a obchodníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko