Na hlavný obsah

Slovensko poslalo na maďarsko-srbské hranice 40 policajtov

Budú pomáhať pri boji s nelegálnou migráciou.

Slovensko poslalo na maďarsko-srbské hranice 40 policajtov
Na snímke vpravo minister vnútra SR Roman Mikulec počas vyprevadenia 40 príslušníkov Policajného zboru, ktorí budú vyslaní na maďarsko-srbské hranice. Foto: TASR

Štyridsať slovenských policajtov od štvrtka (20. 10.) pomáha svojim maďarským kolegom na maďarsko-srbskej hranici. Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

„Náplňou práce týchto príslušníkov Policajného zboru bude to, čo sme sľúbili Európskej únii, a to posilniť maďarských kolegov na maďarsko-srbskej hranici, a tým znížiť nelegálnu migráciu,“ priblížil.

Mikulec zopakoval, že riešením je kontrola vonkajšej schengenskej hranice, nie uzatváranie vnútorných hraníc.

Policajti budú slúžiť v zmiešaných hliadkach spolu s maďarskými kolegami. Vyslaní sú zatiaľ na dva mesiace. Na hranici okrem slovenských policajtov pomáhajú aj policajti z Rakúska a možno sa pridajú aj policajti z iných krajín.

Počty nelegálnych migrantov podľa Mikulca na Slovensku klesajú. Najviac ich prichádza zo Sýrie, Afganistanu, Alžírska či Tuniska.

Hamran: Ide o morálnu podporu

Slovenskú pomoc si podľa policajného prezidenta Štefana Hamrana maďarská strana váži. „Ide o morálnu podporu, že Slovenská republika priloží ruku k dielu, pretože dlhé roky v tom boli sami,“ povedal.

Zopakoval, že riešením nie je zavrieť vnútorné hranice, ale posilniť vonkajšiu hranicu. „Nie je to len úloha toho konkrétneho štátu na vonkajšej hranici, ale nás všetkých, pretože nám to pomáha v boji proti nelegálnemu prisťahovalectvu, prevádzačstvu a obchodovaniu s ľuďmi,“ zdôraznil.

Dodal, že kým na slovensko-českej hranici zachytí polícia stovky migrantov denne, na maďarsko-srbskej ide o tisícky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko