Na hlavný obsah

Slovensko splnilo míľniky plánu obnovy. Žiada o ďalšie peniaze z EÚ

Je jednou zo šiestich krajín, ktorá na to splnila podmienky.

Slovensko splnilo míľniky plánu obnovy. Žiada o ďalšie peniaze z EÚ
Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) počas tlačovej konferencie o druhej žiadosti o platbu z plánu obnovy v hodnote 815 miliónov eur. Foto: TASR

Štát splnil míľniky plánu obnovy a môže poslať žiadosť o ďalšiu platbu na Európsku komisiu. Slovensko je šiestou krajinou Európskej únie, ktorá podmienky splnila a žiada o druhú platbu vo výške 815 miliónov eur. Uviedol to v utorok (25. 10.) premiér Eduard Heger (OĽANO).

Avizoval, že tieto investície pôjdu do zdravotníctva, školstva, životného prostredia, lákania nových talentov, zdravotnej starostlivosti, digitálnych technológií a verejného obstarávania.

Rezort zdravotníctva spúšťa v rámci druhej žiadosti o platbu reformu sektoru, ktorá sa týka personálnej stabilizácie a postavenia všeobecných lekárov. Výzva sa týka aj podpory ambulancií v ohrozených regiónoch. Ministerstvo avizovalo zriadenie 170 nových ambulancií všeobecných lekárov a pediatrov.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) avizoval, že rezort finišuje práce na reforme siete nemocníc. Tvrdí, že v najbližších dňoch vyhlásia investície do nemocníc z plánu obnovy na podporu projektov nad 5 miliónov eur.

Zmeny plánuje aj rezort školstva

Ministerstvo školstva plánuje zlepšiť dostupnosť inkluzívneho vzdelávania. Šéf rezortu Ján Horecký predstavil projekt debarierizácie škôl a školských zariadení. Rezort na základe monitoringu zistil, že v 78 % percentách škôl na Slovensku sú bariéry problémom v prístupe ľudí s obmedzeným pohybom.

Ďalším cieľom je zvýšenie výkonnosti a posilnenie konkurencieschopnosti vysokých škôl v medzinárodnom meradle zjednotením ich hodnotenia.

Tretím z plánov je zjednodušenie uznania dokladov o dosiahnutom vzdelaní a odborných kvalifikáciách pre vykonávanie regulovaných povolaní. Rezort plánuje v tejto oblasti obmedziť byrokraciu a skrátenie vybavovacej lehoty. Chce tiež uznávať doklady o dosiahnutom stupni vzdelania zo zahraničia.

Uznávanie stupňa dosiahnutého vzdelania sa bude vykonávať priamo na ministerstve v skrátenom čase, dodal Horecký.

Reforma pri nakladaní so stavebným odpadom

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) predstavil reformu skládkovania a nakladania so stavebným odpadom. Tvrdí, že zmeny sa budú týkať veľkých stavieb, ale nie rodinných domov. Pribudne tiež povinnosť recyklovania pri stavbách nad 300 štvorcových metrov.

Envirorezort plánuje podporiť 57 projektov na Muránskej planine a v Poloninách. Vyčerpajú na ne 17,52 miliónov eur. Projekty si vybrali ľudia z regiónov bez politických zásahov, tvrdí Budaj.

Týka sa to výstavby 59 km nových a rekonštrukcie 350 km cyklotrás. Medzi projektami sú napríklad aj nové parkovacie miesta a odpočívadlá v okolí národných parkov, podpora envirovýchovy, obnovy historických parkov a hradov, zachovanie rusínskej kultúry či digitalizácia regiónov.

Napredovať chce aj rezort informatizácie

Rezort informatizácie chce naďalej rozširovať digitálnu gramotnosť medzi seniormi. Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) tvrdí, že v boji proti digitálnej chudobe plánuje ministerstvo zaškoliť ďalších 170 000 seniorov.

Napredovanie má pokračovať aj v rámci odbúravania byrokracie na úradoch pre občanov a podnikateľov. K automaticky doručeným rodným listom a vyplácaniu príspevkov pri narodení dieťaťa má pribudnúť aj zjednodušenie vybavovania zaradenia do zoznamu uchádzačov o zamestnanie, prepis auta, kúpy nehnuteľnosti a založenia živnosti.

Podpredseda vlády pre legislatívu Štefan Holý (Sme rodina) povedal, že štát chce pokračovať v reforme verejného obstarávania.

Rezort práce chce reformovať poskytovanie všeobecnej starostlivosti. Jej súčasťou má byť reforma dohľadu nad zdravotnou starostlivosťou.

Problém starnúcej populácie chce riešiť lákaním talentov zo zahraničia, pričom má ísť o zamestnancov „s pridanou hodnotou,“ teda pracovníkov IT sektoru, lekárov a vedcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika