Na hlavný obsah

Smer-SD chce vyvodiť zodpovednosť voči niektorým vyšetrovateľom a prokurátorom

Hovorí o rozklade právneho štátu na Slovensku.

Smer-SD chce vyvodiť zodpovednosť voči niektorým vyšetrovateľom a prokurátorom
Poslanec Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR

Opozícia žiada, aby parlament schválil mimoriadne uznesenie, na základe ktorého by štát vyvodil zodpovednosť voči niektorým vyšetrovateľom a prokurátorom. Smer-SD je presvedčený, že viacerí obvinení, takzvaní kajúcnici, vypovedajú podľa ich konkrétnych pokynov a zneužívajú svoje právomoci.

Časť koalície považuje navrhované uznesenie za scestné, Sme rodina si chce, naopak, opozíciu vypočuť. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Mimoriadne uznesenie má jednak zaviazať generálneho prokurátora, aby prešetril opozičné podozrenia, a potom, aby štát vyvodil zodpovednosť voči takýmto vyšetrovateľom a prokurátorom. „Tu sa v tieni vážnych sociálnych problémov deštruuje Slovensko ako právny štát,“ myslí si predseda Smeru-SD Robert Fico.

Predseda Smeru čelí obvineniu zo založenia zločineckej skupiny a zneužitia právomocí verejného činiteľa aj na základe výpovedí kajúcnikov. Poslanec Za ľudí Juraj Šeliga považuje navrhované uznesenie za scestné.

„Súdy prepustili ľudí z väzby. Ak urobili chyby, tak sa štát dokonca aj ospravedlnil. Hovoriť o tom, že nemáme právny štát, že je tu rozvrat a ísť robiť nejaké kontroly zo strany parlamentu, nie je nič iné, ako snaha obhajovať svojich kamarátov, kolegov, nominantov,“ povedal Šeliga.

SaS schôdzu nepodporí

OĽANO sa zatiaľ nerozhodlo, či podporí otvorenie mimoriadnej schôdze, ktorú navrhuje opozícia. Poslanec Michal Šipoš (OĽANO) však tvrdí, že svoju úlohu zohrá zrejme aj časový sklz, v ktorom sa ocitlo súčasné rokovanie.

„Vieme, že máme ešte veľa neprerokovaných bodov, schôdza sa naťahuje. Určite budeme prihliadať aj na to,“ vysvetlil Šipoš.

Hnutie Sme rodina, naopak, už vyslalo prvé signál, že otvorenie schôdze blokovať nebude. „Hnutie Sme rodina je pripravené podporiť otvorenie schôdze. Uvidíme podľa toho, čo sa tam bude preberať, či za uznesenie zahlasujeme,“ uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

Ide o zásterku Fica, ktorý chce obhajovať svojich obvinených nominantov, tvrdí predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Skutočnosť, že Sme rodina chce o podozreniach zo zneužívania moci prokurátormi a vyšetrovateľmi debatovať, nie je podľa nej prekvapujúce.

„Mnohokrát sa práve v týchto veciach, čo sa týka právneho štátu, koordinuje s touto mafiánskou skupinkou Smeru, takže toto ich nastavenie neprekvapuje,“ poznamenala Zemanová. Liberáli nezahlasujú za otvorenie mimoriadnej schôdze. V prípade jej zablokovania Smer avizuje, že bude opäť žiadať hlavu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál