Na hlavný obsah

Sociálna poisťovňa odpustí dlžníkom penále. A to bez ohľadu na výšku nezaplatenej sumy

Parlament po 12 rokoch opäť schválil generálny pardon.

Sociálna poisťovňa odpustí dlžníkom penále. A to bez ohľadu na výšku nezaplatenej sumy
Na ilustračnej snímke peňaženka. Foto: RTVS

Sociálna poisťovňa odpustí dlžníkom penále. A to bez ohľadu na výšku nezaplatenej sumy. Úroky tak nebude musieť zaplatiť vyše milión dlžníkov. Parlament po 12 rokoch opäť schválil generálny pardon. So splácaním však treba počkať do marca.

Generálny pardon znamená, že ak dlžníci do určeného termínu zaplatia všetky dlhy, Sociálna poisťovňa im odpustí penále. Ľudia a firmy jej dlžia približne 600 miliónov eur. Penále, ktoré by im mohla odpustiť, sa vyšplhali na takmer 900 miliónov eur.

„To sú pohľadávky, ktoré sa doteraz nepodarilo vymôcť práve kvôli tomu, že dlžníci si uvedomovali, že keď majú zaplatiť istinu aj penále, tak je to veľká suma. My ich chceme motivovať,“ hovorí minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

„Neviem zaručiť, že sa zvýši apetít platiť poistné, tak ako to uvádza predkladateľ. Je to výsmech do tváre tým, ktorí poctivo platili a zrazu niekomu sa odpustí nie malá čiastka. To, samozrejme, demotivuje tých čo doteraz platili,“ tvrdí poslanec Ľubomír Vážny (Smer-SD).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Čo je lepšie? Jednoducho povedať spláchnime to? Takto dostaneme aspoň istinu. Na konci získame viac, akoby sme získali, ak by sme si tvrdošijne mysleli, že budeme účtovať jak Fantozzi iba samé úroky a penále navyše a v štátnej kase nič nepribudne,“ vyhlásil minister financií Igor Matovič (OĽANO).

Dlžníci budú mať na zaplatenie dlhu pol roka. Generálny pardon však bude platiť až od 1. marca 2023, aby sa naň dlžníci stihli pripraviť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko