Na hlavný obsah

Sonde NASA sa podarilo zmeniť dráhu asteroidu Dimorphos

Mesiac planétky Didymos sa nachádza zhruba 11 miliónov kilometrov od Zeme. 

Sonde NASA sa podarilo zmeniť dráhu asteroidu Dimorphos
Nezávislý tím expertov tvrdí, že neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy o mimozemskom živote spojenom s UFO. Foto: CTIO/NOIRLab/SOAR/NSF/AURA/T. Kareta (Lowellovo observatórium), M. Knight (Americká námorná akadémia)

Americká vesmírna agentúra NASA oslavuje úspech v historickej misii planetárnej obrany. Nárazom sondy DART vychýlila z kurzu Dimorphos, mesiac planétky Didymos, ktorá sa nachádza zhruba 11 miliónov kilometrov od Zeme. 

Dobu jeho obehu okolo planétky po náraze z 27. septembra skrátila o 32 minút. NASA o tom v  utorok (11. 10.) informovala na tlačovej konferencii.

Cieľom misie DART je pripraviť sa na odvrátenie možnej civilizačnej hrozby, ktorú by mohla predstavovať podobná planétka mieriaca k planéte Zem. Dvojplanétka Dimorphos a Didymos pre planétu Zem nepredstavovali hrozbu.

„Bolo by ohromným úspechom, keby sa podarilo skrátiť dobu obehu o desať minút. Podarilo sa to ale o dvadsaťtri. Ide o zlomový moment pre planetárnu obranu aj celé ľudstvo. DART je výsledkom medzinárodných snáh a je zodpovednosťou nás všetkých brániť našu planétu. Je jediná, ktorú máme,“ povedal na úvod utorkovej konferencie riaditeľ NASA Bill Nelson.

Dimorphos okolo svojej planétky pred nárazom sondy s rýchlosťou vyše 22 500 kilometrov za hodinu obiehal raz za 11 hodín a 55 minút. Vedci v uplynulých dvoch týždňoch vďaka pozorovaniu teleskopmi a následnou analýzou dát potvrdili, že doba obehu je teraz o 32 minút kratšia a obyčajnou kinetickou silou sa teda podarilo zmeniť trajektóriu planétky.

Sonda DART (Double Asteroid Redirection Test) odštartovala vlani v novembri v rámci projektu za 325 miliónov dolárov (zhruba 334,25 milióna eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet