Na hlavný obsah

Španielska polícia rozložila gang vzťahových podvodníkov na Malorke

Oklamal množstvo Európanov, vrátane Slovákov.

Španielska polícia rozložila gang vzťahových podvodníkov na Malorke
Ilustračná snímka - Muž v putách. Foto: pixabay.com

Španielska polícia rozložila gang internetových vzťahových podvodníkov na ostrove Malorka. Oklamal množstvo obetí po celej Európe, vrátane Slovenska, o vyše milión eur. Informuje o tom agentúra DPA.

Polícia zatkla 16 ľudí, 15 z nich priamo na Malorke, uviedli strážcovia zákona vo štvrtok (20. 10.). Medzi nimi bol aj vodca gangu, 27-ročný muž z Nigérie.

Policajný hovorca podľa médií označil zásah za „jednu z najväčších operácií v boji proti kyberzločinu v Európskej únii“. Doteraz identifikovali najmenej 20 obetí. Väčšinou ide o slobodné a nezadané ženy vo Fínsku, v Chorvátsku, ale aj na Slovensku a v ďalších krajinách.

Podvodníci si vytvorili falošné online oznamovacie profily a cez virtuálne vzťahy so ženami si získavali ich dôveru. Pod zámienkou vymyslených núdzových situácií ich potom požiadali o prevody peňazí. Vyšetrovanie sa začalo prípadom vo východošpanielskom prístavnom meste Alicante.

Vzťahoví podvodníci využili herca, ktorý viedol pravidelné videohovory s obeťou. Vystupoval ako americký vojak, žiadal a aj dostával peniaze na nákup leteniek, platenie daní, ochranu a ďalšie potreby. Jedna z obetí podvodu takto prišla o 835 000 eur.

Podvodníci vylákané peniaze prevádzali na účty napríklad v Indonézii a Malajzii, a niekedy ich investovali do bitcoinov. Zatknutých mužov obvinili z podvodu, falšovania a členstva v zločineckej organizácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet