Na hlavný obsah

Španielsko posilní východné krídlo NATO 14 stíhačkami

Do konca roka majú prísť do Bulharska a Rumunska.

Španielsko posilní východné krídlo NATO 14 stíhačkami
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Španielska armáda posilní protivzdušnú obranu východného bloku Severoatlantickej aliancie. Do Rumunska a Bulharska vyšle do konca roka celkovo 14 stíhacích lietadiel, uviedlo v sobotu (22. 10.) španielske ministerstvo obrany. Madrid minulý týždeň vyslal do Rumunska radar, ktorý pomáha monitorovať vzdušný priestor v oblasti.

V polovici novembra Madrid vyšle šesť svojich stíhacích lietadiel Eurofighter do Bulharska a ďalších osem stíhacích lietadiel F-18 pošle v decembri do Rumunska. Majú posilniť kontrolu a ochranu vzdušného priestoru v oblasti. Sprevádzať ich bude 260 vojakov a pilotov.

Španielska armáda minulý týždeň vyslala do Rumunska svoj radar dlhého dosahu. Zariadenie, ktoré začalo fungovať tento týždeň, nepretržite monitoruje vzdušný priestor v oblasti.

Španielsko prispieva k schopnostiam odozvy a odstrašenia na východnom krídle NATO primerane ku kapacitám svojho letectva, uviedol Madrid. Svoje stíhacie lietadlá Eurofighter a F-18 vyslalo tento rok Španielsko na misie do Estónska, Litvy či Bulharska. Obranné kapacity NATO posilnilo v oblasti v súvislosti s ruskou agresiou proti Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet