Na hlavný obsah

Spojené štáty spustili program na odpustenie časti študentských pôžičiek

Žiadosť si podalo už viac než osem miliónov ľudí.

Spojené štáty spustili program na odpustenie časti študentských pôžičiek
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena v pondelok (17. 10.) oficiálne spustila program, ktorý umožňuje odpustenie časti študentských pôžičiek. Žiadosť si podalo už viac než osem miliónov ľudí. Informovala o tom agentúra AP a webová stránka denníka The New York Times.

Prostredníctvom nového programu môže požiadať o odpustenie časti študentskej pôžičky až do výšky 20 000 amerických dolárov človek s ročným príjmom do 125 000 dolárov.

Internetový formulár žiadosti obsahuje základné osobné údaje, číslo sociálneho zabezpečenia, telefónne číslo a e-mailovú adresu. Okrem dokladu o ročnom príjme tiež treba poskytnúť doklad, že celkový príjem domácnosti žiadateľa nepresahuje 250 000 dolárov, spresnila AP.

Žiadosti vyhodnotí ministerstvo školstva a rozhodne o odpísaní časti dlhu. Žiadosti podané do polovice novembra by malo vybaviť (v prípade splnenia všetkých požiadaviek) do 1. januára 2023.

Pre štúdium je v súčasnosti zadĺžených viac než 40 miliónov Američanov. Rastúce náklady na vzdelanie a stagnujúce mzdy tento počet každý rok zvyšujú. Priemerná výška dlžoby po skončení štúdia je v súčasnosti viac než 30 000 dolárov. V 80. rokoch minulého storočia to bolo približne 12 000, informovala CNBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet