Na hlavný obsah

Spojenie komunálnych a krajských volieb považujem za logické, tvrdí volebný geograf

Môže to zvýšiť účasť najmä v krajských voľbách.

Spojenie komunálnych a krajských volieb považujem za logické, tvrdí volebný geograf
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Voľby do samosprávnych krajov patria od svojho vzniku medzi najmenej populárne. Účasť na nich nikdy nebola vyššia ako 30 percent.

V roku 2017 bolo zrušené aj druhé kolo voľby takzvaných županov. Ich mandát predĺžili o rok, aby sa v sobotu (29. 10.) mohli konať dvoje voľby – krajské aj komunálne, a to naraz.

Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Lukáš Füle.

„Samosprávne kraje sú voličom vzdialenejšie a pre ľudí majú nejasné kompetencie,“ vysvetlil tradične nižšiu účasť v župných voľbách volebný geograf Tibor Madleňák.

„V komunálnych voľbách býva tradične účasť okolo 50 percent. Voliči často volia kandidátov, ktorých osobne poznajú a vedia zhodnotiť ich pôsobenie alebo potenciál, a to najmä v menších obciach či mestách,“ dodal.

Volebný geograf tak považuje spojenie práve týchto dvoch volieb za logické. „V oboch prípadoch ide o voľby do orgánov územnej samosprávy. Tá má na Slovensku dva stupne – lokálnu, resp. obecnú a potom regionálnu, ktorú predstavujú samosprávne kraje,“ vysvetlil.

Odborník na regionálnu politiku Alexander Onufrák si myslí, že spojenie volieb pomôže zvýšiť účasť najmä v krajských voľbách. Predpokladá, že účasť v krajských voľbách „bude vyššia o päť, maximálne desať percent“.

„Keď volič príde do volebnej miestnosti, najskôr dostane hlasovací lístok a obálku ku krajským voľbám. Až následne na to dostane hlasovacie lístky a obálku ku komunálnym voľbám,“ vysvetlil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál