Na hlavný obsah

Sporitelia môžu mať v budúcnosti nižšie dôchodky z druhého piliera, tvrdia odborníci

Spôsobiť to môže tzv. zmrazenie príspevkov do druhého piliera.

Sporitelia môžu mať v budúcnosti nižšie dôchodky z druhého piliera, tvrdia odborníci
(Ilustračné foto) Foto: RTVS

V budúcnosti by mohli mať sporitelia o čosi nižšie dôchodky z druhého piliera. Upozorňujú na to niektorí politici aj odborníci. Dôvodom je podľa nich návrh, ktorý prešiel v parlamente spolu s novelou zákona o sociálnom poistení.

Príspevky do druhého piliera totiž zostanú na dva roky zmrazené a nebudú sa zvyšovať tak, ako to bolo pôvodne naplánované. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Natália Holubová.

Liberálom sa nepáči zmena, ktorá prešla v parlamente len ako takzvaný prílepok. Nezvyšovanie či zmrazenie príspevkov do druhého piliera bude mať podľa člena výboru Národnej rady SR pre sociálne veci Petra Cmoreja (SaS) zlé následky pre sporiteľov.

„Ak znížime príspevky do druhého piliera, budúci dôchodcovia budú mať nižšie dôchodky v porovnaní s dnešnými dôchodcami,“ vysvetlil.

Odvod do druhého piliera mal po dvoch rokoch dosiahnuť šesť percent. Zmrazenie však nateraz znamená, že sporitelia budú dva roky odvádzať aj naďalej päť a pol percenta.

„Obdobie sme rozložili na dvojnásobne dlhší čas. Argument SaS, že z toho chceme financovať rodičovský bonus, je smiešny,“ uviedol minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Rodičovský bonus podľa neho bude stáť omnoho viac, než aká je úspora v rozpočte.

Ľudia si nasporia menej

Expert na dôchodky a zároveň ekonóm Plánu obnovy Ján Šebo skonštatoval, že sporitelia si do budúcna predsa len nasporia o čosi menej. „Ak je priemerná mzda okolo 1 200 eur, budúci rok si sporitelia prispejú do druhého piliera o 36 eur menej,“ vysvetlil takzvané zmrazenie na päť a pol percenta.

„Akékoľvek súčasné zníženie príspevkov do druhého piliera spôsobí, že tlak na Sociálnu poisťovňu bude v budúcnosti vyšší,“ reagoval predseda predsedníctva Asociácie doplnkových dôchodkových spoločností Miroslav Kotov.

Dôchodkové spoločnosti vyčítajú ministrovi práce, že ich na túto zmenu neupozornil, ani o nej s nimi nediskutoval. Rovnako kritizujú, že zmrazenie príspevkov prešlo v parlamente len poslaneckým pozmeňujúcim návrhom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika