Na hlavný obsah

Štát chce šetriť na platoch zamestnancov vo verejnej správe

Dotklo by sa to aj školských zamestnancov.

Štát chce šetriť na platoch zamestnancov vo verejnej správe
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štát chce ušetriť na platoch zamestnancov vo verejnej správe 100 miliónov eur. Školskí odborári sa obávajú, že tak prídu o odmeny. Riaditelia škôl vláde odkazujú, nech peniaze hľadá inde.

Na kompenzácie vysokých cien energií sa v rozpočte ráta so sumou 3,4 miliardy eur. Tú navrhuje štát navýšiť o ďalších 100 000 eur, ktoré sú určené pre verejných a štátnych zamestnancov.

„Štátny rozpočet vytvára nejakú viazanosť, že od 1. januára 2023 do 30. apríla 2023, chce zaviazať 100 miliónov práve zamestnancov, ktorí pôsobia v štátnej a verejnej sfére. Tých 100 miliónov chce vytvoriť ako rezervu v prípade, že by ešte došlo k zvýšeniu energii,“ vysvetľuje šéf školských odborárov Pavel Ondek.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Takáto tvorby rezervy sa im nepáči. Ondek tvrdí, že takouto viazanosťou hrozí, že „za prvé štyri mesiace budúceho roku, nemusia mať zaplatené osobné príplatky a odmeny zamestnanci v rámci štátnej a verejnej správy a týka sa to aj zamestnancov školstva.“

Riaditeľka Základnej školy v Bratislave hovorí, že by sa to dotklo 75 zamestnancov jej školy. Štát by mal ušetriť podľa nej inde.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) vysvetľuje, že sa krátenie pohyblivých zložiek nedotkne zamestnancov. Tvrdí, že „budú krátené tie prostriedky, ktoré tak či tak nepatrili do tých štátnych inštitúci.“ Zostavenie rozpočtu nechával na odborníkov a na rokovaniach nebol.

Matovič argumentoval aj tým, že štátnym a verejným zamestnancom sa na budúci rok budú dvakrát zvyšovať platy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko