Na hlavný obsah

Štát je opäť nespokojný s dĺžkou niektorých procesov pri stavebnom konaní

Pre zdĺhavé procesy vznikli obavy o čerpanie financií z plánu obnovy.

Štát je opäť nespokojný s dĺžkou niektorých procesov pri stavebnom konaní
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štát je znova nespokojný s dĺžkou niektorých procesov pri stavebnom konaní. Viaceré časti novej stavebnej legislatívy začnú platiť až v roku 2024. Vznikli preto obavy aby zdĺhavé procesy nebrzdili čerpanie financií z plánu obnovy.

Na problém upozornili samotné stavebné firmy. Odborník na verejné obstarávania reaguje, že skracovať jednotlivé procesy sa nedá donekonečna.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Viac ako 40 rokov trvalo vláde prísť s novým stavebným zákonom, ktorý by reflektoval súčasnú dobu. Štát si nechal ešte prechodné obdobie na to, aby stihol nastaviť všetky nové procesy správne. Stavebné konania tak ešte takmer dva roky majú ísť podľa starých pravidiel.

Šéf stavebných podnikateľov Slovenska Pavol Kováčik pripomína, že na Slovensko už prúdia peniaze z plánu obnovy a ich čerpanie by mohli ohroziť zdĺhavé termíny povoľovacích procesov.

Dnes je najvyšší čas začať s povoľovacími procesmi, aby sa do roku 2026 stihli zrealizovať stavebné investície, ktoré sú komplexnejšie a zložitejšie,“ uviedol.

Skoršia platnosť novej legislatívy?

Ministerstvo dopravy preto navrhuje časť novej legislatívy spojazdniť skôr. Zmeny poputujú do národnej rady ako poslanecký návrh zákona. Štátna tajomníčka rezortu Katarína Bruncková hovorí, že sa tak snažia ušetriť čas.

„Táto nová v podstate hovorí o spojení územného a stavebného konania v prípade, ak na danom mieste existuje územný plán, ktorý má presne definované zastavovacie podmienky,“ vysvetlila.

Podpredseda Úradu pre verejné obstarávanie Jaroslav Lexa upozorňuje, aby sa pri skracovaní stavebných konaní neupierali práva občanov. Podľa neho je najväčším problém najmä to, že sa verejné obstarávania pripravujú na poslednú chvíľu.

„Verejní obstarávatelia majú málo času na prípravu projektových dokumentácií alebo potom od nich žiadajú, aby mali verejné obstarávania už ukončené,“ ozrejmil.

Vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý tvrdí, že stavebný zákon zlúči približne 70 % procesov. Legislatíva podľa neho myslí aj na omeškania zo strany úradov.

„Keď nejaký úradník niečo nestihne spraviť, tak to neznamená, že sa konanie zastaví. Ale jednoducho systém rozhodne zaňho, pretože v právnych predpisoch je presne napísané, akým spôsobom sa s takouto situáciou vysporiadame,“ vysvetlil.

Ministerstvo dopravy verí, že sa stavebné konanie podarí zrýchliť už od začiatku budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál