Na hlavný obsah

Štáty EÚ odložia rozhodnutie o odobratí fondov Maďarskou na december

Zhodli sa na tom veľvyslanci členských krajín.

Štáty EÚ odložia rozhodnutie o odobratí fondov Maďarskou na december
Ilustračná snímka - v pozadí maďarský parlament. Foto: TASR/AP

Štáty Európskej únie odložia rozhodnutie o odobratí časti peňazí zo spoločných fondov Maďarsku na december. Zhodli sa na tom veľvyslanci členských krajín, ktorí odsúhlasili využitie dvojmesačnej doby na zhodnotenie nových maďarských noriem na ochranu únijných peňazí.

Podľa diplomatického zdroja štáty zároveň chcú, aby pred rozhodnutím Európska komisia pripravila analýzu, ako je súbor zákonných úprav prijímaných Budapešťou účinný.

Komisia v polovici septembra navrhla odobrať Maďarsku 7,5 miliardy eur z fondov pre menej rozvinuté regióny. Brusel k tomu viedli obavy z korupcie, nedostatkov vo verejnom obstarávaní, ale aj obavy o nezávislosť práce vyšetrovacích či justičných orgánov.

Maďarsko sa tak môže stať prvým členským štátom EÚ, ktorý príde o peniaze pre predvlani schválené pravidlá podmieňujúce čerpanie z únijného rozpočtu dodržiavaním princípov právneho štátu.

Chcú dať Maďarsku šancu na nápravu

Členské štáty majú podľa tejto normy mesiac na to, aby o návrhu komisie rozhodli kvalifikovanou väčšinou. Môžu si však túto dobu predĺžiť o dva mesiace, na čom sa v stredu (12. 10.) zhodli veľvyslanci. Vo štvrtok (13. 10.) by to mali formálne potvrdiť na zasadnutí ministrov spravodlivosti v Luxemburgu.

Väčšina štátov sa podľa spomínaného zdroja zhodla na tom, že chce dať Maďarsku šancu, aby situáciu napravilo. Vláda premiéra Viktora Orbána v posledných týždňoch pod hrozbou straty peňazí predložila parlamentu viacero návrhov zákonov, ktoré upravujú právne predpisy týkajúce sa spolupráce Maďarska s Európskym úradom pre boj proti podvodom (OLAF) a tiež pravidiel pre správu verejného majetku.

Chystá sa tiež zriadiť nový orgán na boj proti korupcii, podvodom a konfliktu záujmov. Všetky úpravy chce stihnúť do 19. novembra.

Komisia by potom mala posúdiť účinnosť úprav a poskytnúť tým členským štátom usmernenie ku konečnému rozhodnutiu. To by mali urobiť ministri financií na decembrovom rokovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet