Na hlavný obsah

Stoltenberg: Rusko vie, že jadrovú vojnu nevyhrá

Tvrdí, že o ňu NATO nestojí a nesmie začať.

Stoltenberg: Rusko vie, že jadrovú vojnu nevyhrá
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Rusko vie, že nemôže vyhrať jadrový konflikt. Tvrdí, že prípadné nasadenie jadrových zbraní na Ukrajine by pre nich malo vážne následky. Povedal to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. 

Podľa neho sú na teraz okolnosti, za ktorých by svoj jadrový arzenál nasadili spojenci v NATO „extrémne vzdialené. Aliancia zároveň potvrdila, že na budúci týždeň usporiada pravidelné cvičenie vzdušných síl schopných niesť jadrové zbrane.

Americký minister obrany Lloyd Austin pred rokovaním ministrov obrany Severoatlantickej aliancie vyhlásil, že Spojené štáty sú stále pevne pripravené brániť celé územie NATO.

Ministri vo štvrtok (13. 10.) prebrali okrem iného aktuálny stav pripravenosti systémov jadrového odstrašenia, ktoré majú Rusko odradiť od jadrovej eskalácie vojny na Ukrajine. 

„Rusko vie, že jadrovú vojnu nemožno vyhrať a nesmie sa začať. Ak Rusko použije akýkoľvek typ jadrových zbraní proti Ukrajine, bude to mať vážne následky,“ povedal Stoltenberg. O konkrétnej odpovedi aliancie nechcel hovoriť. Dodal, že ak by sa útok týkal priamo územia niektorého zo štátov NATO.

NATO monitoruje ruský jadrový arzenál

Stoltenberg po rokovaní zopakoval, že NATO monitoruje ruský jadrový arzenál a nezistilo žiadnu neobvyklú aktivitu. Spojenci podľa neho neplánujú napriek ruským hrozbám zrušiť či odložiť každoročné cvičenie síl jadrového odstrašenia, do ktorého sa tento rok majú počas týždňa zapojiť lietadlá armád 14 krajín tridsaťčlennej vojenskej organizácie.

Zrušenie manévrov by podľa neho „vyslalo zlý signál“ Moskve, povedal Stoltenberg. Okrem Spojených štátov disponujú z aliančných krajín jadrovými zbraňami aj Británia a Francúzsko.

„Je to rutinné cvičenie, je celé o pripravenosti,“ povedal novinárom v Bruseli britský minister obrany Ben Wallace, podľa ktorého aj štvrtkové rokovanie slúžilo na uistenie, že „sme pripravení na čokoľvek.“ 

Americkí predstavitelia dali opakovane najavo, že Rusko musí počítať s tvrdými následkami, ak na Ukrajine použije jadrové zbrane. Ako konkrétne by Washington zareagoval, ani oni nešpecifikovali. „Sme pripravení brániť každý centimeter územia NATO, ak a akonáhle to bude potrebné,“ povedal Austin.

Po rokovaní jadrovej plánovacej skupiny prebrali ministri obrany aj ďalšiu agendu dvojdňového bruselského zasadnutia. Bavili sa okrem iného o možnom zvýšení výroby zbraní, ktoré má prispieť k doplneniu skladov aliančných armád a ďalšej podpore Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet