Na hlavný obsah

Stranícku predvolebnú koordináciu v Bratislavskom kraji si PS a SaS pochvaľujú

Pripúšťajú aj povolebnú spoluprácu.

Stranícku predvolebnú koordináciu v Bratislavskom kraji si PS a SaS pochvaľujú
Primátor Bratislavy Matúš Vallo a šéf Bratislavského kraja Juraj Droba si gratulujú vo volebnej centrále Team Bratislava po obhájení svojich mandátov. V pozadí Michal Šimečka. Foto: TASR

Voľby v Bratislave ukázali silnejúcu vzájomnú spoluprácu strán Sloboda a Solidarita (SaS) a Progresívne Slovensko (PS). Spoločná koalícia s regionálnou stranou Matúša Valla im zabezpečila nielen udržanie predsedu kraja a primátora vo funkciách, ale aj rozsiahle zisky župných, mestských a miestnych poslancov.

Pripúšťajú aj povolebnú spoluprácu. Navyše u liberálov sa objavujú názory, že budúcu vládu by v prípade patovej situácie mohli vytvoriť aj s Hlasom-SD.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Marián Kukelka.

Stranícku koordináciu pred sobotňajším (29. 10.) hlasovaním v spojených voľbách si pochvaľuje novozvolený predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka hovorí o teste spolupráce, ktorý skončil úspešne.

„To dáva dobrý základ aj nádej pre to, aby strany, ktoré k sebe majú blízko, ktoré sú partnermi, vedeli týmto spôsobom spolupracovať aj na národnej úrovni,“ konštatoval Šimečka.

Tretím členom úspešnej predvolebnej koalície bola strana Team Bratislava primátora Matúša Valla. Vstup do celoslovenskej politiky nateraz odmieta. „Budem držať palce strane SaS a PS. Moja myseľ a srdce budú v Bratislave a v riešení problémov nášho mesta.“

Možná koalícia s Hlasom-SD?

V SaS už opatrne pripúšťajú v prípade povolebného patu vládnu spoluprácu so stranou Hlas-SD. „Hovorím s Hlasom nie, ak bude iná možnosť. Ale pre mňa, ak nebude iná možnosť, tak takáto koalícia by bola určite lepšia ako Smeru s fašistami. Lenže v klube aj v strane máme na to rôzne názory, preto by som urobila prieskum v strane a medzi voličmi,“ priblížila členka Republikovej rady strany Jana Bittó Cigániková.

Šéf liberálov Richard Sulík v minulosti reagoval, že ide o osobný názor poslankyne. Signály o možnej spolupráci videli viacerí aj v tom, že Hlas-SD v Bratislavskom kraji nepostavil vlastného kandidáta na župana, čím nepriamo podporil Juraja Drobu zo SaS.

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini oponoval, že to nič neznamená. „Nemyslím si, že to treba brať ako nejaký predvoj. Nevyvodzoval by som z toho nejaké závery, že sme sa teraz nejakým spôsobom viac zblížili so SaS. Skôr sme chceli povedať, že ak si niekto robí prácu zodpovedne a nevidíme extrémny dôvod na zmenu, podporme existujúceho župana,“ vysvetlil.

Politológ Jozef Lenč však upozornil, že sa dá vidieť jasné dištancovanie sa od strany Roberta Fica aj tým, že Hlas nepodporil viacerých kandidátov Smeru-SD vo voľbách. „Naopak, podporil tých, ktorí majú majú možno bližšie k potencionálnemu spojenectvu po budúcich voľbách.

Dodal, že ak by aj liberálne strany vytvorili spoločnú vládu s Hlasom-SD, predsedovia všetkých strán budú musieť tento krok obhájiť pred vlastnými voličmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál