Na hlavný obsah

Stredné odborné školy kritizujú spôsob nahlasovania počtu prijímaných študentov

Ich skoré nahlasovanie spôsobuje v praxi problémy.

Stredné odborné školy kritizujú spôsob nahlasovania počtu prijímaných študentov
Žiaci na informačnom veľtrhu v Nitre. Foto: RTVS

Prijímacie konania chystajú až na máj, no už teraz musia nahlásiť počet študentov, ktorých prijmú. Mnohé stredné školy tento postup kritizujú. Ak sa totiž prihlási viac záujemcov, prijať ich nemôžu, aj keby ich trh práce potreboval.

V ponuke stredných škôl sa žiaci môžu zorientovať na veľtrhoch informácií. V Nitre sa im predstavili tri desiatky škôl z celého Slovenska.

Hoci si študenti svoj budúci odbor ešte nevybrali, školy už musia stanoviť, koľko ich na jar prijmú. V praxi preto vznikajú problémy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Bežne sa nám stáva, že môžeme prijať napríklad 7 inštalatérov a do tohto odboru sa nám prihlási 20 žiakov,“ vysvetľuje riaditeľka SOŠ stavebnej v Nitre Katarína Hlaváčová.

„Žiakov v podstate už máme napoly zmluvne zabezpečených vo firmách, lebo vieme, že firmy ich zoberú. Logicky ich však nemôžme zobrať, lebo nesmieme prekročiť nejaké smerné číslo,“ hovorí riaditeľ SOŠ technickej vo Vrábľoch Ján Jamrich.

Podľa ministerstva školstva je do určovania počtu študentov zapojených viacero organizácií tak, aby boli čo najprimeranejšie. Na to, či pre kritiku škôl nerozmýšľa nad zmenami, neodpovedalo. Vysvetľuje, že aj v súčasnom systéme môžu školy počet žiakov upravovať, ak sa dodatočne odvolajú.

„V minulosti ministerstvo školstva v odôvodnených prípadoch žiadostiam vyhovelo kladne, teda školy túto možnosť majú,“ tvrdí pracovníčka odboru komunikácie Ministerstva školstva Renáta Vítková.

Prijímacie konania čakajú budúcich stredoškolákov v máji. O mesiac neskôr zrejme budú musieť stredné školy opäť odhadovať počet študentov, ktorých prijmú o rok neskôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny