Na hlavný obsah

Stredoškolák sa priznal k vražde štyroch spolužiakov

Fascinovali ho zbrane a nacistická propaganda.

Stredoškolák sa priznal k vražde štyroch spolužiakov
Obvinený útočník Ethan Crumbley. Foto: TASR/AP

Šestnásťročný chlapec, ktorý vlani zastrelil štyroch žiakov v škole v americkom štáte Michigan, v pondelok (24. 10.) priznal vinu vo všetkých 24 bodoch obžaloby vrátane terorizmu a vraždy prvého stupňa. Informuje o tom agentúra AP.

Streľba sa odohrala vlani v novembri na strednej škole v obci Oxford Township približne 50 kilometrov severne od Detroitu. Strelná zbraň, ktorou vtedy ešte 15-ročný študent útočil, patrila jeho otcovi.

Americká prokuratúra uviedla, že pred pondelkovým pojednávaním s útočníkom neuzavreli žiadnu dohodu.

Odsúdenie za vraždu prvého stupňa zvyčajne v americkom štáte Michigan znamená doživotný trest odňatia slobody, píše AP. Strelec Ethan Crumbley počas pojednávania viackrát povedal, že rozumie hroziacim trestom.

V deň incidentu sa správal zvláštne

Crumbley nemal v škole problémy so správaním. V deň incidentu sa však správal podozrivo. Iba niekoľko hodín pred útokom zavolali jeho rodičov do školy pre kresby s násilnými motívmi.

Po rozhovore s výchovným poradcom odmietli syna vziať zo školy domov a odišli. Chlapec sa následne vrátil do triedy a neskôr začal strieľať zo zbrane, ktorú si priniesol v ruksaku.

Podľa polície na svoj mobilný telefón nahral video, v ktorom hovoril o plánovanom útoku. Video však nezverejnil na sociálnych sieťach.

Crumbleyho rodičia boli krátko po útoku obvinení z neúmyselného zabitia. Tvrdia však, že o synovom zámere nevedeli, a že zbraň v domácnosti bola dobre zabezpečená.

Prokurátora začiatkom tohto roka odhalila, že Crumbley mal halucinácie o démonoch a fascinovali ho zbrane a nacistická propaganda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet