Na hlavný obsah

Strelec zo Zámockej ulice: Homosexualitu považoval za vynález židov

Po streľbe mal naďalej komunikovať na twitteri.

Strelec zo Zámockej ulice: Homosexualitu považoval za vynález židov
Policajná páska. (Ilustračná fotografia) Foto: TASR

V prípade strelca na Zámockej ulici v Bratislave má ísť podľa medializovaných informácií o Juraja K., absolventa školy pre mimoriadne nadané deti, narodeného v roku 2003. Polícia totožnosť muža z fotiek šírených po internete zatiaľ nepotvrdila.

Zverejnené fotografie na internete spájajú nepotvrdeného páchateľa s členom strany Vlasť, ktorý mal byť jeho otcom. Práve jeho legálne držanou zbraňou mal mladý útočník spáchať dvojnásobnú vraždu.

Krátko po streľbe na sociálnej sieti zverejnil, že svoj čin neľutuje. Reagoval aj na príspevky ľudí, ktorí jeho konanie komentovali. Na otázku „Čo sa stalo?“ odpovedal „Nič, taká srandička na Zámockej“.

Páchateľova odpoveď na otázku „Čo sa stalo?“.
Páchateľova odpoveď na otázku „Čo sa stalo?“.Foto: Twitter

Bol aktívny aj platforme 4chan.org, kde plnil výzvy komentujúcich, napríklad, aby sa odfotil s topánkou na hlave a tak si overili, že ide skutočne oňho.

Na snímke Krajčík s topánkou na hlave.
Na snímke Juraj K. s topánkou na hlave.Foto: Facebook/Radovan Bránik

Okolo polnoci zo stredy (12. 10.) na štvrtok (13. 10.) na twitteri napísal „čaute, vidíme sa na druhej strane.“ Potom ešte s komentujúcimi naďalej komunikoval, neskôr sa však odmlčal. Twitter útočníkovi účet vymazal.

Páchateľov tweet.
Páchateľov tweet.Foto: Twitter

Vyjadrenie bezpečnostného experta

K situácii sa na sociálnej sieti facebook vyjadril publicista a bezpečnostný expert Radovan Bránik.

„Zoznam nepriateľov mladého Krajčíka je neuveriteľne dlhý a ľudia z homosexuálnej komunity mali večer jednoducho len tú nekonečnú smolu, že boli zo všetkých dostupných najľahšie zraniteľným terčom. Ak by mu priali okolnosti, začal by – podľa vlastných plánov – zabíjaním v budove, v ktorej sa stretávajú niektorí ortodoxní židia a až odtiaľ sa hodlal presunúť k Teplárni,“ napísal.

Výberom vhodných cieľov pre sériu útokov na všetko židovské sa mal podľa neho systematicky zaoberať mesiace dozadu.

Pred dvomi mesiacmi útočník na twitter pridal aj fotografiu pred podnikom, kde v stredu večer strieľal. Na svojom účte na twitteri aktívne zdieľal príspevky s neonacistickou tematikou.  

Fotografia pred barom.
Fotografia pred barom.Foto: Facebook/Radovan Bránik

V minulosti tiež uviedol, že medzi jeho hrdinov a vzory patrili napríklad Anders Breivik, Henri Benet či Adolf Eichmann.

Nepriateľa videl aj v Rusku

Homosexualitu považoval za vynález židov a nepriateľa videl aj v dnešnom Rusku, a to v časti, ktorú vraj riadia a ovládajú židia, uviedol Bránik.

„Ten útok nebol osobný, vrah obete nepoznal, poznal len podnik, v ktorom sa schádzajú a mal ho dôkladne preskúmaný. Poznal počas opakovaných nenápadných obhliadok jeho slabiny, zraniteľnosti a aj správny čas pre úder,“ pokračoval.

Upresnil aj jeho rodinné zázemie. Príkladom je jeho otec, ktorý na sociálnej sieti facebook oslavuje Rusko, cituje Lavrova a označuje „za fašistické na Slovensku všetko, čo sa vymykalo jeho proruskému a harabinovskému videniu sveta; a teda podľa neho je na Slovensku fašistické takmer všetko“.

Bránik v závere svojho vyjadrenia uviedol, že „slovenský národný jed doposiaľ prítomný len v slovách včera večer prišiel o nevinnosť a začal vraždiť.“ V stredu podľa neho zrodil prvého skutočného teroristu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny