Na hlavný obsah

Strelec zo Zámockej útočil na slobodnú demokratickú spoločnosť, vyhlásil premiér

Išlo podľa neho o bezprecedentný útok.

Strelec zo Zámockej útočil na slobodnú demokratickú spoločnosť, vyhlásil premiér
Na snímke premiér Eduard Heger. Foto: TASR

„Slovenská republika zažila bezprecedentný teroristický útok namierený aj na LGBT+ komunitu“. Vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽANO) po rokovaní mimoriadnej Bezpečnostnej rady SR.

Páchateľ mal vytypovaných viacero cieľov. Podľa neho v ten deň mohol zaútočiť aj na novinárov, židov či vládnu moc. „Bol to útok na demokraciu, s cieľom rozvratu spoločnosti a destabilizácie štátu. Bol to útok na slobodnú demokratickú spoločnosť, ktorá rešpektuje rôznorodosť, toto nemôže ostať bez odozvy,“ dodal premiér.

Zdôraznil aj to, že veľkú úlohu pri šírení extrémistického obsahu majú aj sociálne siete. Riešiť to chcú aj na európskej úrovni. „Sociálnym sieťam vďačíme za mnohí, ale, žiaľ, v tomto prípade majú veľký podiel na šírení extrémistického obsahu,“ priblížil. Kroky, ktoré doteraz podnikli, sú podľa neho často bezzubé.

Heger zdôraznil, že je potrebné posilniť Policajný zbor o desiatky expertov na počítačovú kriminalitu, posilniť materiálno-technické vybavenie na pomoc pri odhaľovaní podobnej kriminality, zintenzívniť spoluprácu s mobilnými operátormi, zlepšiť osvetu na školách aj ochranu najzraniteľnejších skupín a posilniť práva LGBT+ komunity.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) vyhlásil, že podobný útok sa nesmie opakovať. Šírenie extrémizmu prostredníctvom sociálnych sietí predstavuje podľa neho problém nielen na Slovensku, ale v rámci celého sveta.

Mikulec zároveň potvrdil, že premiér, ktorý mal byť primárnym cieľom strelca na Zámockej, má adekvátnu ochranu a žiadna bezpečnostná zložka nezlyhala.

Dodal, že intenzívne pracujú na dlhodobých riešeniach – týka sa to personálu, materiálno-technického vybavenia či spolupráce jednotlivých bezpečnostných zložiek.

„Išlo o osamelého vlka, fungoval na rôznych zahraničných profiloch a v skrytých skupinách, nie je jednoduché takéhoto človeka odhaliť,“ priblížil.

Chcú posilniť Policajný zbor

Policajný prezident Štefan Hamran uviedol, že nemôže konkretizovať mená ľudí, ktorí boli na strelcovom zozname.

„Kolegovia robia všetko pre to, aby Slovensko bolo bezpečnou krajinou, žijeme mimoriadne náročné časy, ktoré si vyžadujú aj mimoriadne opatrenia,“ povedal.

Snažíme sa realizovať druhú fázu reformy Policajného zboru, ktorá môže výrazným spôsobom prispieť k tomu, aby sme dokázali posilniť regionálne štruktúry v krajoch a okresoch, dodal.

Personálne chcú posilniť najmä tie útvary, ktoré sa venujú boju proti terorizmu a extrémizmu a môžu eliminovať útoky takéhoto typu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko