Na hlavný obsah

Strelec zo Zámockej zanechal podobný odkaz ako zahraniční útočníci, hovorí politológ

Inšpiroval ho aj Breivik.

Strelec zo Zámockej zanechal podobný odkaz ako zahraniční útočníci, hovorí politológ
Policajti po streľbe na Zámockej ulici v Bratislave. Foto: TASR

Útočník, ktorý v stredu (12. 10.) večer vraždil v Bratislave, po sebe zanechal manifest v angličtine, v ktorom vysvetľuje motív svojho konania. Inšpiroval sa pravdepodobne útočníkmi zo zahraničia, ako napríklad vrahom z Nórska Andersom Breivikom či Brentonom Tennantom, ktorý vraždil v mešite na Novom Zélande.

Podobne ako on, aj bratislavský strelec vo svojom manifeste používa napríklad nacistický symbol čierneho Slnka. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Katarína Chovančáková.

Júl 2011, ostrov Utoya v Nórsku – 77 mŕtvych. Marec 2019, Christchurch na Novom Zélande – 51 mŕtvych. Aj týmito činmi sa inšpiroval strelec zo Zámockej ulice v Bratislave. Podobne ako zahraniční teroristi, aj on po sebe zanechal manifest, v ktorom píše o svojej nenávisti.

Politológ z Karlovej Univerzity v Prahe Jan Charvát vysvetľuje, že išlo o takmer identický odkaz, aký zanechali zahraniční útočníci.

„Je to pomerne klasická súčasť agitačného terorizmu. To znamená, že vykonáte útok, ktorý má na jednej strane vo vašich očiach potrestať a zastrašiť nejakú skupinu, ktorú pokladáte za problematickú a ktorú chcete zničiť. Na druhej strane chcete iniciovať podobné útoky a inšpirovať ľudí, ktorí by vás mohli nasledovať,“ vysvetlil Charvát.

Osamelí vlci

Na rozdiel od ostatných sa však slovenský strelec odvoláva na konšpiračnú teóriu o židovskej svetovej nadvláde, ktorá bola populárna najmä v Hitlerovskom Nemecku. „Gej bar vychádza z toho, že útočník hovorí o niekoľkých záležitostiach, ktoré podľa jeho názoru vytvárajú práve židia, aby zničili bielu árijskú Európu. Jednou z nich je práve LGBT,“ dodal.

Na LGBT podniky v minulosti útočil napríklad aj extrémista David Copeland, ktorý koncom 90. rokov v Londýne klincovými bombami zavraždil troch ľudí a desiatky zranil. O takýchto útočníkoch sa zvykne hovoriť ako o osamelých vlkoch.

Odborníci však vysvetľujú, že v súčasnosti tvoria veľké skupiny na internete, kde sa utvrdzujú vo svojich názoroch. „Spojuje ich to, že sa potom vnímajú ako súčasť nejakej komunity, ktorá nemusí byť priamo prepojená a niekým riadená. Akcelerujú vývoj k tomu, aby skončil systém, ktorý nenávidia,“ doplnil Miroslav Mareš, odborník na extrémizmus z Masarykovej univerzity v Brne.

Takéto skupiny sú populárne najmä na neregulovaných sociálnych sieťach, kde sa šíria manifesty iných teroristov. Tým od novozélandského strelca sa už inšpirovalo viacero útočníkov, prevažne v Spojených štátoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál