Na hlavný obsah

Štvrtá vlna covidu na Slovensku so sebou prináša mix subvariantov omikronu

Podľa odborníkov má očkovanie stále zmysel.

Štvrtá vlna covidu na Slovensku so sebou prináša mix subvariantov omikronu
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Na Slovensko dorazila štvrtá vlna koronavírusu. Tvrdí to matematik Richard Kollár, podľa ktorého táto vlna nie je špecifická jedným dominujúcim variantom, ale prichádza mix omikronu.

Súhlasí s ním aj epidemiologička z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Alexandra Bražinová. Obaja vidia zmysel v očkovaní novými vakcínami proti ochoreniu COVID-19. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zúborová.

Hoci minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) prednedávnom hovoril, že pandémia koronavírusu sa už skončila, podľa Kollára a Bražinovej je opak pravdou a jesenná vlna je na vzostupe.

Prípady rýchlo pribúdajú aj v ďalších európskych krajinách, napríklad v susednom Rakúsku. Na Slovensku sú však kameňom úrazu opäť chýbajúce dáta, hovorí Kollár z platformy Veda pomáha.

„Počet vykonaných testov je na Slovensku nedostatočný na to, aby poskytoval dobrý obraz o tom, aká je situácia. Počet hospitalizovaných začal v poslednom týždni stagnovať, ale vlna môže ďalej pokračovať. Charakteristikou je zmes rôznych variantov, a preto môže mať viac fáz,“ vysvetlil matematik.

Posilňujúca dávka

Kollár tvrdí, že s veľkou pravdepodobnosťou sa v súčasnosti koronavírusom infikovali desiatky percent Slovákov. S Bražinovou sa zhodujú, že hoci priebeh ochorenia bude pomerne ľahký vďaka dosiaľ vybudovanej imunite, predsa niektorí ťažšie chorí pacienti opäť zaťažia zdravotníctvo.

Preto má podľa nej okrem respirátora svoje miesto naďalej aj očkovanie. „Určite je vhodné si dať teraz posilňujúcu dávku. Momentálne prevažuje na Slovensku subvariant omikronu BA.5. Spolu s druhým najčastejším BA.4 sú to najinfekčnejšie varianty, čiže človek sa veľmi ľahko nakazí,“ dodala.

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií má štvrtú dávku viac ako 33 000 osôb. Najväčší záujem je v Bratislavskom kraji, po ňom nasledujú Žilinský a Banskobystrický kraj. „Šesťdesiatpäť percent z 1 801 registrovaných osôb je už naplánovaných na štvrtú dávku,“ doplnila hovorkyňa centra Veronika Daničová.

Kollár očakáva, že významnú rolu v budúcnosti zohrá vakcína, ktorá dokáže zabrániť samotnému prenosu infekcie. Európska lieková agentúra však ešte žiadnu neschválila. Dodal, že aktuálna vlna môže trvať už len mesiac. Zimný variant sa podľa neho ešte len rodí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál