Na hlavný obsah

Súd dočasne pozastavil Bidenov program odpúšťania študentských pôžičiek

Šestica štátov podala sťažnosť.

Súd dočasne pozastavil Bidenov program odpúšťania študentských pôžičiek
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Americký odvolací súd v piatok (21. 10.) neskoro večer pozastavil program odpustenia študentských pôžičiek, ktorý v lete oznámil prezident Joe Biden a oficiálne ho spustili v piatok večer.

Federálny súd nariadil Bidenovej administratíve dočasné pozastavenie federálneho programu, kým posudzuje sťažnosti na program podanú šiestimi štátmi vedenými republikánmi.

Súdny príkaz prišiel len niekoľko dní po tom, ako ľudia začali žiadať o odpustenie pôžičiek. Podľa agentúry AP nie je jasné, ako krok súdu dopadne na tých, ktorí už žiadosť podali. Program má umožniť odpustenie miliárd dolárov študentských dlhov.

Šesť amerických štátov vedených republikánmi – Nebraska, Missouri, Arkansas, Iowa, Kansas a Južná Karolína – podalo sťažnosť na súd s tvrdením, že Bidenova administratíva programom prekračuje svoje výkonné právomoci. Biden sa v pondelok (17. 10.) hovoril optimisticky a novinárom povedal, že „súd jeho program nepoloží“.

Konzervatívni právnici, republikánski zákonodarcovia a rôzne podnikateľské skupiny tvrdia, že prezident Biden prekročil svoje právomoci, keď prijal takéto rozsiahle opatrenie bez súhlasu Kongresu. Program označili za nespravodlivú vládnu dávku pre relatívne bohatých ľudí na úkor daňových poplatníkov, ktorí sa nevenovali vysokoškolskému vzdelávaniu.

Podmienky odpustenia

Odpustenie dlhov „je pre rodiny, ktoré to najviac potrebujú. Ľudí z pracujúcej a strednej triedy, ktorých obzvlášť tvrdo zasiahla pandémia (covidu),“ uviedol v lete Biden. Zaviazal sa, že z návrhu nebudú ťažiť domácnosti s vysokými príjmami.

Prostredníctvom programu môže požiadať o odpustenie časti študentskej pôžičky až do výšky 20 000 dolárov (20 555 eur) človek s ročným príjmom do 125 000 dolárov (128 469 eur). Okrem poskytnutia dokladu o ročnom príjme tiež treba dokázať, že celkový príjem domácnosti žiadateľa nepresahuje 250 000 dolárov (256 937 eur).

O tom, aká čiastka sa odpíše žiadateľovi, má rozhodnúť ministerstvo školstva. Žiadosti podané do polovice novembra sa mali pôvodne vybaviť (v prípade splnenia všetkých požiadaviek) do 1. januára 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet