Na hlavný obsah

Súdna rada takmer jednohlasne podporila sudcu Mareka Fila

Ten nevidel dôvod preventívnej ani útekovej väzby Dušana Dědečka.

Súdna rada takmer jednohlasne podporila sudcu Mareka Fila
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Súdna rada takmer jednohlasne podporila sudcu Mareka Fila. Verejnosť ho kritizovala za rozhodnutie, že Dušan Dědeček, ktorý autom usmrtil päť mladých ľudí, bude stíhaný na slobode. Sudcovia opäť prízvukujú, že rozhodovanie o väzbe nie je rozsudok ani trest.

„To, že si verejnosť zamieňa väzbu s výkonom trestu alebo odsúdením, je fakt. Ale mňa mrzí, že verejnosť nie je ochotná prijať vysvetlenia, že je to úplne inak. Nakoniec k tomu sa veľmi korektne vyjadril aj prokurátor, ktorý akceptoval rozhodnutie doktora Fila,“ uviedla Marcela Kosová, sudkyňa Krajského súdu v Bratislave a členka súdnej rady.

Sudca rozhoduje podľa svojho vnútorného presvedčenia, poznajúc podrobne všetky okolnosti, ktoré sú zadokumentované v predloženom vyšetrovacom spise s návrhom na vzatie do väzby. Upozornila na to Eva Mišíková, advokátka a členka Súdnej rady SR. „Žiadny sudca nemôže rozhodovať podľa tlaku verejnej mienky,“ dodala.

Podpora u veľkej väčšiny

Členovia súdnej rady podporili sudcu Mareka Fila veľkou väčšinou. Ako jediný sa hlasovania zdržal jej predseda Ján Mazák. Prečo sa tak rozhodol urobiť, novinárom povedať neprišiel.

„Nezdržal sa z toho dôvodu, že s tým nesúhlasí, že by bolo potrebné sa zastať doktora Fila. Práve naopak, pripojil sa k tejto iniciatíve , akurát mal iný názor na obsah,“ pokračovala Kosová.

O týždeň neskôr rozhodol senát bratislavského krajského súdu, že Dušan Dědeček bude stíhaný väzobne. Obával sa, že by obvinený na slobode mohol pokračovať v páchaní trestnej činnosti.

„Ja si myslím, že vždy bude podrobené kritike to, alebo ktoré rozhodnutie. Ale krajina vychádza z toho, že je právnym štátom. Právny štát je založený na rozhodovacej činnosti súdov a na rešpektovaní súdnych rozhodnutí,“ povedal Viliam Karas (nom. koalície), minister spravodlivosti SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko