Na hlavný obsah

Sunak a Macron chcú znemožniť nelegálnu migráciu medzi Francúzskom a Britániou

Migračná trasa je predmetom sporov.

Sunak a Macron chcú znemožniť nelegálnu migráciu medzi Francúzskom a Britániou
Na snímke nový britský premiér Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Nelegálna migrácia medzi Britániou a Francúzskom cez Lamanšský prieliv musí byť prakticky nemožná, zhodli sa v piatkovom (28. 10.) prvom vzájomnom telefonáte nový britský premiér Rishi Sunak a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Londýn chce tiež stanoviť minimálny počet francúzskych hliadok v prielive alebo obmedziť čas, ktorý majú úradníci na vybavovanie žiadostí o azyl, píše denník The Times.

Počty migrantov, ktorí sa snažia na malých plavidlách nelegálne dostať z Francúzska do Británie, v posledných rokoch rastú čoraz rýchlejšie.

Migračná trasa je predmetom sporov medzi Londýnom a Parížom pre zodpovednosť za kontroly, zachránených ľudí aj financovania projektov.

Ambicióznejšia dohoda

Britskí ministri a úradníci teraz skúmajú návrh dohody s Francúzskom a budú sa usilovať o to, aby bola ambicióznejšia, píšu The Times s odvolaním sa na vládne zdroje.

Chcú napríklad, aby dohoda zahŕňala minimálny počet francúzskych policajtov, ktorí budú v každom momente hliadkovať v problematickej oblasti na severozápadnom pobreží krajiny.

Londýn chce tiež stanoviť nové interné ciele pre britských úradníkov. Na vybavenie 80 percent žiadostí o azyl budú mať najviac šesť mesiacov.

Vláda tak reaguje na nedávne zistenia, že úrady žiadosti v priemere vybavia za 480 dní, teda v podstate rok a pol.

Nová je tiež národnostná skladba migrantov. Kým predtým prevažovali Afričania, v poslednom čase pochádza podľa britských úradov až 80 percent ľudí z Albánska.

Nový britský premiér Sunak je sám potomkom indických prisťahovalcov, napriek tomu zaujal veľmi tvrdý postoj k imigrácii, píše AFP.

Obhajuje okrem iného plán skorších vlád na posielanie migrantov, ktorí sa do krajiny dostali nelegálne, nech už z akejkoľvek krajiny. To zatiaľ znemožnila britská justícia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet