Na hlavný obsah

Sunak: Británii budem slúžiť s pokorou a zásadovo

Na čele krajiny nahradí Liz Trussovú.

Sunak: Británii budem slúžiť s pokorou a zásadovo
Bývalý britský minister financií a nový líder Konzervatívnej strany Rishi Sunak. Foto: TASR/AP

Nový líder Konzervatívnej strany a budúci britský premiér Rishi Sunak sľúbil, že bude Spojenému kráľovstvu slúžiť s pokorou a zásadovo. Úvodom svojho prvého verejného prejavu vo funkcii vzdal Sunak hold končiacej premiérke Liz Trussovej.

„Británia je významnou krajinou. Niet však pochýb o tom, že čelíme hlbokým ekonomickým problémom. Teraz potrebujeme stabilitu a jednotu,“ uviedol Sunak vo svojom len asi minútovom prejave, ktorý prečítal bez toho, aby dal najavo akékoľvek emócie. Svoju reč neuzavrel poďakovaním, všimli si britské médiá.

Dôrazom na integritu a pokoru sa Sunak snaží dištancovať od svojej úlohy vo vláde Borisa Johnsona, súdi denník The Guardian. Johnson na svoju funkciu rezignoval tento rok v júli po tom, ako mesiace odolával tlaku verejnosti, ktorá ho za nedostatok integrity kritizovala pre početné politické škandály.

Sunakovo rozhodnutie z vlády odísť pritom v júli bolo jedným z kľúčových momentov Johnsonovho pádu.

Trussová sa v čase svojej šesťtýždňovej vlády stala najmenej populárnou britskou premiérkou a Konzervatívna strana sa podľa serveru Politico v predvolebných prieskumoch prepadla z 31 na 21 percent.

„Mojou prioritou bude prekonať výzvy, ktorým čelíme, a budovať lepšiu a bohatšiu budúcnosť pre naše deti a vnúčatá,“ povedal Sunak, ktorý v pondelok (24. 10.) v súboji o lídra konzervatívcov vyhral po tom, čo jeho protikandidátka Penny Mordauntová odstúpila zo súboja.

Na čele krajiny nahradí Trussovú, ktorá ho tento rok na začiatku septembra predstihla v podobnej voľbe do čela strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet