Na hlavný obsah

Sýrski migranti nechcú ostať na Slovensku, chcú pokračovať do Nemecka

Ďalej na západ sa však pre hraničné kontroly dostať nevedia.

Štáb RTVS sa rozprával so sýrskymi migrantmi v blízkosti hraníc s Českou republikou. Sťažovali sa, že sa o nich nikto nestará. Na Slovensko sa dostali z Maďarska a chcú pokračovať do Nemecka. Ďalej na západ sa však dostať nevedia.

Ani nie 100 metrov od cesty medzi slovenským Holíčom a českým Hodonínom sa nachádza tábor, v ktorom sýrski migranti prečkali predchádzajúcu noc. „Nikto sa o nás nestará, sme zo Sýrie. Je nás tu viac ako sto. Chceme žiť, mám ženu a dieťa, potrebujem si nájsť nejakú prácu. Sme unavení na smrť. Keď som odchádzal zo Sýrie vážil som 70 kíl, teraz mám 40,“ povedal jeden z migrantov.

„V prvom rade musia požiadať o pomoc. S viacerými som sa bavil aj v Maďarsku, aj u nás. Našli sme tam takých, čo mali pri sebe ako desaťčlenná skupina 30 000 eur. Majú financie, nie sú agresívni,“ uviedol policajný prezident Štefan Hamran.

„Za dva mesiace sme na ceste zo Sýrie prešli Turecko, Bulharsko, Kosovo, Srbsko, Maďarsko a teraz sme ostali na Slovensku. Chceme sa dostať do Nemecka,“ dodal migrant zo Sýrie.

Sýrski utečenci sa nevedia dostať ďalej na západ, pretože Česi a Rakúšania nepretržite kontrolujú hranice so Slovenskom. Na slovenských hraničných priechodoch s Maďarskom, odkiaľ prichádza väčšina migrantov z Blízkeho východu, je situácia iná.

Slovenskej polícii zákony neumožňujú utečencov zo Sýrie zadržať, preto im vydáva potvrdenie o zotrvaní na území krajiny. V prípade vyššieho prílevu migrantov na Záhorie, je na policajnej stanici v Brodskom pripravený menší záchytný tábor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko