Na hlavný obsah

Szíjjártó: Maďarsko sa nevzdáva nádeje na mier

Šéf maďarskej diplomacie kritizoval sankcie EÚ proti Rusku.

Szíjjártó: Maďarsko sa nevzdáva nádeje na mier
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szíjjártó. Foto: TASR/AP

Západ a Rusko by mali spolu hovoriť, nemali by nechať zaniknúť komunikačné kanály, pretože tým sa vzdajú v súčasnej zúfalej situácii aj nádeje na mier. Podľa agentúry MTI to vyhlásil vo štvrtok (13. 10.) v Moskve šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Szíjjártó v rámci panelovej diskusie na Týždni ruskej energie povedal, že na tomto podujatí sa zúčastňuje ako jediný minister zahraničných vecí členského štátu Európskej únie a NATO, čo teraz považujú za mimoriadnu udalosť. Zdôraznil, že Maďarsko sa nevzdáva nádeje a modlí sa za čo najrýchlejší mier vo svojom susedstve.

 „Situácia je hrozná, ľudia umierajú a trpia, ceny prudko rastú, inflácia dosiahla rekordné úrovne, čelíme prvej všeobecnej globálnej kríze dodávok energie,“ zdôraznil Szíjjártó. Dodal, že jediným riešením tejto situácie je mier.

Šéf maďarskej diplomacie zdôraznil, že Maďarsko od začiatku odsudzuje vojnu a požaduje prímerie a mierové rokovania. Podotkol, že Budapešť vníma energetickú spoluprácu pragmaticky, a nie v politickej či ideologickej rovine. Szijjártó tiež kritizoval sankcie Európskej únie voči Rusku v reakcii na vojnu na Ukrajine.

Maďarský minister pricestoval do ruského hlavného mesta v stredu (12. 10.), keď rokoval so šéfom ruskej štátnej plynárenskej spoločnosti Gazprom Alexejom Millerom. Vo štvrtok sa stretne ešte s predstaviteľmi ruskej vlády a štátnej korporácie pre jadrovú energetiku Rosatom, píše MTI.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet