Na hlavný obsah

Tajné hlasovanie o anexii časti Ukrajiny na Valnom zhromaždení OSN neprešlo

Hlasovanie sa považuje za celosvetový "test" nálad.

Tajné hlasovanie o anexii časti Ukrajiny na Valnom zhromaždení OSN neprešlo
Na fotografii vlajka OSN. Foto: Pixabay

Rusko neuspelo s pokusom vynútiť si na Valnom zhromaždení OSN tajné hlasovanie o svojej nezákonnej anexii časti Ukrajiny.

Väčšina zo 193 členov OSN na začiatku mimoriadneho zasadnutia o tejto otázke hlasovala za verejné hlasovanie o návrhu rezolúcie.

Rusko sa už vopred zasadzovalo za tajné hlasovanie – zrejme v nádeji na lepší výsledok, konštatuje DPA.

Na rozdiel od Bezpečnostnej rady nie sú rezolúcie Valného zhromaždenia OSN podľa medzinárodného práva záväzné. Nadchádzajúce hlasovanie v New Yorku sa považuje za celosvetový „test“ nálad v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Pozorovatelia už určitý čas pozorujú „únavu“ z vojny v mnohých štátoch – najmä v Afrike a Latinskej Amerike. Niektorí sa pritom domnievajú, že vojna na Ukrajine odvádza pozornosť od iných regionálnych konfliktov a globálnych kríz.

Rusko je teroristický štát, tvrdí ukrajinský veľvyslanec

Ukrajina na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN vyzvala svetové spoločenstvo, aby odsúdilo nedávny pokus Ruska o anektovanie ďalšieho ukrajinského územia.

Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycja označil Rusko za teroristický štát. Ruské sily v pondelok (10. 10.) vykonali rozsiahle raketové a letecké útoky na ukrajinské mestá vrátane Kyjeva, čím vyvolali pobúrenie v mnohých krajinách.

„Celý svet znovu uvidel pravú tvár teroristického štátu, ktorý zabíja našich ľudí,“ podčiarkol Kyslycja.

Ruské útoky proti ukrajinským civilným cieľom a energetickej infraštruktúre si podľa ukrajinských predstaviteľov vyžiadali životy najmenej 14 civilistov a zranili 97 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet