Na hlavný obsah

Taliansko: Súd pripísal obetiam zemetrasenia z roku 2009 vinu za ich vlastnú smrť

Odborníci však mali obavy ľudí bagatelizovať.

Taliansko: Súd pripísal obetiam zemetrasenia z roku 2009 vinu za ich vlastnú smrť
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Taliansky súd rozhodol, že niektoré obete zemetrasenia v meste L’Aquila v roku 2009 sú čiastočne zodpovedné za svoju smrť a odškodné pre ich pozostalých má byť preto znížené. V stredu (12. 10.) o tom informovali miestne médiá a následne tlačová agentúra AFP. Tento verdikt vyvolal šok a pobúrenie.

Sudkyňa rozhodovala v civilnej žalobe o odškodnenie vo výške miliónov eur, ktoré žiadali príbuzní 24 ľudí, ktorí zahynuli v jednej z budov. Sudkyňa vyhlásila, že obete sa vrátili naspäť do postelí, napriek dvom skorším otrasom počas osudnej noci.

Pre toto „nerozvážne správanie“ sú obete na „30 percent zodpovedné“ za svoju smrť, uviedla sudkyňa citovaná denníkom Il Messaggero.

Sudkyňa doplnila, že ľudia mali po dvoch skorších otrasoch odísť z domov, a nie zostať vo vnútri – jeden otras sa podľa jej slov vyskytol o 23.00 h a ďalší o 01.00 h, potom o 03.32 h nasledovalo ničivé zemetrasenie, píše talianska tlačová agentúra ANSA.

Absurdnosť rozsudku?

Maria Grazia Piccininiová – advokátka a matka 25-ročnej študentky Ilarie Rambaldiovej, ktorá vtedy tiež zomrela – vyhlásila, že utorkový (11. 10.) rozsudok je „absurdný“ vzhľadom na to, že odborníci bagatelizovali obavy ľudí z možného smrtiaceho zemetrasenia.

„Moju dcéru upokojili, tak ako všetkých ostatných,“ povedala Piccininiová pre denník Corriere della Sera. Dodala, že proti rozsudku sa odvolajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet