Na hlavný obsah

Taliansky prezident poveril Giorgiu Meloniovú zostavením vlády

Stane sa tak prvou ženou na čele vlády v histórii Talianska.

Taliansky prezident poveril Giorgiu Meloniovú zostavením vlády
Na snímke Giorgia Meloniová, líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska (FdI). Foto: TASR/AP

Taliansky prezident Sergio Mattarella poveril víťazku tamojších parlamentných volieb Giorgiu Meloniovú zostavením vlády. Meloniová zároveň prezidentovi predstavila zoznam navrhovaných ministrov. Informovala z agentúry ANSA.

„Prezident Talianskej republiky Sergio Mattarella poveril zostavením vlády Giorgiu Meloniovú, ktorá túto úlohu prijala a prezidentovi predstavila zoznam navrhovaných ministrov,“ vyhlásil pred Kvirinálskym palácom v Ríme šéf prezidentskej kancelárie Ugo Zampetti.

Meloniová sa tak stane prvou ženou na čele vlády v histórii Talianska. Podľa agentúry AP bude jej kabinet zároveň prvým krajne pravicovým od konca druhej svetovej vojny.

Vymenovanie premiérky a členov novej vlády sa má uskutočniť v sobotu (22. 10.) o 10.00 h.

Ministerstvo zahraničia povedie bývalý eurokomisár Antonio Tajani zo strany Vpred Taliansko (FI), ktorý bude aj vicepremiérom. Zásadný post ministra financií obsadí predstaviteľ Ligy Giancarlo Giorgetti. Šéf Ligy Matteo Salvini bude vicepremiérom a ministrom infraštruktúry a dopravy.

Salvini pôvodne chcel pre seba ministerstvo vnútra, ktoré ale bude riadiť rímsky prefekt Matteo Piantedosi.

Vládu vytvoril pravicový blok

Vládu vytvorili strany pravicového bloku, ktorý má v parlamente pohodlnú väčšinu. Kabinet má 21 ministrov, 11 ich vymenovali Bratia Talianska, päť Vpred Taliansko a päť Liga. Šesť ministerstiev budú riadiť ženy. O dôveru kabinet požiada podľa tlače na budúci týždeň.

Pravicová až krajne pravicová orientácia novej vlády sa podľa komentátorov prejavila aj v zmene názvov niektorých ministerstiev.

Nová talianska vláda tak bude mať ministerstvo pôdohospodárstva a potravinovej suverenity či ministerstvo rodiny a pôrodnosti, ktoré bude riadiť veľmi konzervatívna politička Eugenia Roccellová.

Meloniová reagovala vyhlásením, v ktorom sľúbila, že jej vláda bude ďalej podporovať Ukrajinu v boji proti ruskej agresii a že Taliansko bude plnohodnotným členom EÚ a Severoatlantickej aliancie.

Strany, ktoré mieria do opozície, vo štvrtok (20. 10.) Meloniovú vyzvali, aby sa pre Berlusconiho výroky nestal ministrom zahraničia predstaviteľ FI. To sa nakoniec nestalo. Berlusconi ale nezískal ministerstvo spravodlivosti, o ktoré veľmi stál. To bude napokon riadiť poslanec za FdI a bývalý benátsky prokurátor Carlo Nordio.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet