Na hlavný obsah

Tomáša Szabóa odsúdili v prípade prípravy vrážd prokurátorov

Od súhrnného trestu doživotia súd upustil.

Tomáša Szabóa odsúdili v prípade prípravy vrážd prokurátorov
Obžalovaný Tomáš Szabó. Foto: TASR

Špecializovaný trestný súd v Pezinku uznal v utorok (25. 10.) bývalého policajta Tomáša Szabóa za vinného v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Súdne pojednávanie sledovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Od súhrnného trestu na doživotie súd upustil, za dostatočný považuje 25-ročný nepodmienečný trest, ktorý si Szabó odpykáva za účasť na úkladnej vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej i na vražde podnikateľa Petra Molnára.

Pri upustení od súhrnného trestu zavážili znalecké posudky, podľa ktorých je možná náprava páchateľa, aj to, že sa ospravedlnil a činy oľutoval. Rolu zohralo aj záverečné vyjadrenie prokurátora. 

„Ublížil som hlavne mojej rodine. Nesmierne mi je ľúto, čo som spôsobil. Hlavne sa týmto ešte raz ospravedlňujem poškodeným. Chcem uviesť, že som im aj písal listy, aby ospravedlnili moje zamýšľané protiprávne konanie. Počas výkonu trestu som si uvedomil,. čo všetko zlé som napáchal,“ povedal Szabó pred súdom.

Szabóová obhajkyňa Ivana Kochanská považuje rozhodnutie súdu za zákonné a správne. „Keďže sme sa vzdali práva podať odvolanie, súd upustil od uloženia súhrnného trestu, s čím je môj klient spokojný,“ povedala. Rozsudok je právoplatný, keďže odvolanie nepodal ani prokurátor.

Otec Jána Kuciaka, Jozef Kuciak, si myslí, že Szabó sa zachoval ako muž. Verí, že aj ostatní obžalovaní vinu priznajú a príjmu trest. Povedal, že doživotie mu neprial. Podľa dozorového prokurátora Matúša Harkabusa prišla ľútosť neskoro. Vysvetlil, prečo nežiadal o navýšenie trestu.

„Pre doživotie sa musia splniť podmienky. Niektoré z nich sa splnili vzhľadom na mimoriadnu závažnosť a na to, že uloženie takého trestu by si vyžadovala účinná ochrana spoločnosti. Podmienka, či je nádej, že je možné ho napraviť, sa podľa môjho názoru nesplnila. V tom zmysle, že taká nádej tu je,“ uviedol Harkabus pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál