Na hlavný obsah

Traja ústavní činitelia vyzvali ľudí k voľbám

Ide o rovnako dôležité voľby ako národné, vyhlásili.

Traja ústavní činitelia vyzvali ľudí k voľbám
Traja najvyšší ústavní činitelia - zľava predseda parlamentu Boris Kollár, prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger pri príležitosti spojených komunálnych a krajských volieb. Foto: TASR/kombo snímka RTVS

Prezidentku SR Zuzanu Čaputovú mrzí, že sobotné (29. 10.) spojené komunálne a samosprávne voľby sú trochu v tieni ostatných udalostí.

Poukázala na význam samospráv, ktorý sa prejavil aj počas pandemickej či migračnej krízy a povzbudila ľudí na účasť vo voľbách.

„Samosprávy zohrávajú kľúčovú úlohu pri riadení štátu, pri organizovaní vecí verejných. Som veľký fanúšik samosprávy a myslím, že ich vplyv, význam a dôležitosť sa veľmi dobre ukázala v období posledných kríz. Všetkých občanov SR chcem povzbudiť, aby využili svoje volebné právo a prišli k urnám,“ vyhlásila po odovzdaní svojho hlasu.

To, či bol výber termínu volieb vhodný, podľa prezidentky ukáže až účasť. „Vnímam aj vo svojom okolí, že množstvo ľudí využilo tento dátum a predĺžené voľno na odcestovanie alebo išli za rodinou v súvislosti so sviatkom, ktorý nás čaká,“ skonštatovala. V otázke, či bolo dobré voľby do orgánov samospráv miest, obcí a krajov spojiť, si chce počkať na názory odborníkov. Myslí si, že môže ísť o dobrý a efektívny krok.

Pozrite si vyjadrenia troch najvyšších ústavných činiteľov:

Aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) vyzval všetkých občanov, aby využili svoje právo a išli voliť. „Je to ich právo. Treba si uvedomiť, že ľudia ktorí budú zvolení, aj bez ich hlasov, budú spravovať život v ich regióne, meste, obci. Takže potom sa nemôžu sťažovať,“ vyhlásil. Zároveň pripomenul, že voliť možno len do 20.00 h.

Kollár očakáva vysokú volebnú účasť  

Kollár očakáva veľkú volebnú účasť, väčšiu ako v minulosti. Poznamenal, že spojené hlasovanie pomôže najmä župným voľbám, na ktoré ľudia v minulosti reagovali menej. „Účasť bude vyššia a predpoklady alebo predikcie politológov alebo politických marketérov, zoskupení či kandidátov sa môžu veľmi mýliť a kopnúť. Takže bude to teraz zaujímavé,“ dodal.

Vie si predstaviť, že by sa v budúcnosti spojili napríklad aj prezidentské voľby s eurovoľbami. Nemyslí si však, že by to bolo šťastné. „Kampane sa prelínajú, ľudia v tom majú chaos, nikto už nevie kto, čo hlási. Myslím si, že najlepšie je, keď sú jeden rok nejaké voľby, a nie že sa to všetko sústredí v jednom supervolebnom roku,“ poznamenal.

Sobotné spojené voľby sú podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) rovnako dôležité ako národné voľby. „Nie sú to hocijaké funkcie. Dnešné spojené voľby rozhodnú o tom, kto bude spravovať naše obce, mestá a kraje, čiže samosprávu. A tá je nevyhnutnou súčasťou pri riadení štátu,“ pripomenul.

Poukázal na to, že právo slobodne voliť je výsadou demokracie. „Preto si aj dovolím povedať, že dnešné voľby sú oslavou demokracie,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko