Na hlavný obsah

Transparency International Slovakia: Transparentnosť miest sa zlepšila

Verejná kontrola je najľahšia v Partizánskom a najťažšia v Novej Dubnici.

Transparency International Slovakia: Transparentnosť miest sa zlepšila
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Transparency International Slovakia (TIS) zverejnila šiesty rebríček transparentnosti slovenských miest. Priniesol doposiaľ najlepšie výsledky, skonštatovala TIS.

Aspoň nepatrne sa dokázalo zlepšiť 74 zo stovky najväčších mestských samospráv. Tri štvrtiny miest sú transparentnejšie ako pred štyrmi rokmi, dodala TIS.

Kým v období pred štyrmi rokmi získali najvyššie možné hodnotenie len dve slovenské mestá, v tomto roku bolo takýchto miest už päť.

Graf transparentnosti stovky najväčších miest v období medzi rokmi 2010 až 2022.
Graf transparentnosti stovky najväčších miest v období medzi rokmi 2010 až 2022.Foto: Transparency International Slovakia

Najväčšiu mieru transparentnosti, akú mesto svojim obyvateľom poskytuje, analytici zistili v Partizánskom (takmer 88 %). Za ním nasleduje Vranov nad Topľou (vyše 86 %), Stará Turá (takmer 84 %), Prievidza (83 %) a Rožňava (81 %). Naopak, mesto najmenej otvorené k verejnej kontrole, je podľa zistení Nová Dubnica (35 %).

Rebríček skúmal otvorenosť samospráv k verejnej kontrole. Čím otvorenejšia je samospráva, tým ľahšie sa v nej dokážu obyvatelia podieľať na verejných veciach a upozorňovať na jej prípadné nedostatky.

Ako vysvetľuje TIS, kvalitu práce zástupcov v samosprávach dokážu občania najlepšie posúdiť, ak sa rozhodnutia nerobia za zatvorenými dverami kancelárií.

Ďalšie zistenia rebríčka transparentnosti.
Ďalšie zistenia rebríčka transparentnosti. Foto: Transparency International Slovakia

V akých kategóriách mestá bodovali?

Samosprávy najlepšie bodovali v kategóriách o územnom plánovaní, prístupe k informáciám a o rozpočte. Získali pri nich v priemere vyše 75 %. „V praxi to znamená, že 9 z 10 samospráv sa snaží svoj rozpočet opísať obyvateľom zrozumiteľným jazykom,“ vysvetlila TIS.

Naopak, najslabšie výsledky dosiahli mestá v kategórii etika a konflikt záujmov, dotácie a granty (obe po 41 %) či predaj a prenájom majetku (38 %). Ako negatívny príklad z týchto kategórií uvádza TIS „nedôsledné zverejňovanie majetkových priznaní poslancov“.

Hodnotené oblasti v rebríčku transparentnosti miest.
Hodnotené oblasti v rebríčku transparentnosti miest. Foto: Transparency International Slovakia

Problematickými oblasťami sú podľa rebríčka najmä výberové konania. Mestá ich prostredníctvom stále prijímajú menej referentov ako vedúcich zamestnancov.

Za problémové označil TIS aj rokovania komisií zastupiteľstiev, ktoré sú automaticky otvorené pre verejnosť iba v polovici zo skúmaných miest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko