Na hlavný obsah

Tretí blok jadrovej elektrárne v Mochovciach už beží na minimálny kontrolovaný výkon

Slovenské elektrárne v ňom spustili štiepnu reakciu.

Tretí blok jadrovej elektrárne v Mochovciach už beží na minimálny kontrolovaný výkon
Elektráreň Mochovce. Foto: TASR

Tretí blok jadrovej elektrárne v Mochovciach už beží na minimálny kontrolovaný výkon po tom, ako Slovenské elektrárne (SE) v sobotu (22.10.) spustili v novom reaktore štiepnu reakciu. Informovala o tom hovorkyňa elektrární Oľga Baková.

„Toto je veľmi dôležitý míľnik pri spúšťaní jadrového reaktora. Je to moment, keď nám jadrové palivo v reaktore ožilo a reaktor uvádzame do života. Na plný výkon by mal ísť začiatkom budúceho roka,“ avizoval generálny riaditeľ SE Branislav Strýček.

Elektrárne odštartovali uvádzanie tretieho bloku do prevádzky 9. septembra tohto roka, keď začali zavážať jadrové palivo. Štiepnu reakciu spustili po ukončení montáže reaktora a absolvovaní testov primárneho okruhu a hermetickej zóny.

Riaditeľ Mochoviec Martin Mráz dodal, že na bloku sa začínajú testy fyzikálneho spúšťania a postupné zvyšovanie výkonu reaktora. „Pri prvom spúšťaní reaktora ide o komplexné skúšky. V rámci nich sa reálne overujú všetky charakteristiky aktívnej zóny reaktora,“ priblížil.

Po absolvovaní testov v najbližších dňoch prejde tretí blok z fyzikálneho na energetické spúšťanie. Výkon reaktora sa bude postupne zvyšovať a pri 20 % elektráreň prvý raz prifázujú do elektrizačnej sústavy Slovenska. Spúšťanie zakončia 144-hodinovým testom bloku na plnom výkone. Životnosť nového bloku odhadujú na minimálne 60 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika